5 grunde til at købe en opvaskemaskine

5 grunde til at købe en opvaskemaskine

En opvaskemaskine er et fantastisk apparat, som bør være i ethvert hjem, uanset størrelse. Den sparer tid og renlighed i køkkenet med færre beskidte eller tørre tallerkener ved siden af vasken. Hvorfor er det værd at investere i sådan et apparat? Er det det værd? Vi inviterer dig til at læse.

Grunde til at købe en opvaskemaskine

Den første opvaskemaskine blev opfundet så tidligt som i 1924 af den britiske ingeniør William Howard Livens. Udseendet af disse apparater har ændret sig meget siden da, men præmissen er den samme – de er beregnet til at spare tid og samtidig øge renligheden og hygiejnen i hjemmet.

Opvaskemaskiner har en hel del fordele, men de vigtigste er:

  1. tidsbesparelse
  2. reduceret vandforbrug
  3. økonomiske besparelser
  4. forbedret vaskekvalitet
  5. sund og ikke-tør hud på hænderne
Er det værd at købe en opvaskemaskine?

Spar tid med en opvaskemaskine

Når du har købt en opvaskemaskine, er den vigtigste fordel, som du vil bemærke fra de allerførste dage, du bruger den, den klare tidsbesparelse. Når du har købt en opvaskemaskine, behøver du ikke længere stå og vaske bunker af tallerkener op efter frokost, morgenmad eller aftensmad. Det eneste, du skal gøre, er at rense de beskidte tallerkener for madrester, sætte dem i opvaskemaskinen og tænde for det rette program. Opvaskemaskinen klarer selv opvasken, og det eneste, du skal gøre, er at tage de allerede opvaskede tallerkener ud af maskinen.

Langt det meste service kan vaskes op i en opvaskemaskine. Se vores artikler om, hvad der kan vaskes i en opvaskemaskine:

En opvaskemaskine betyder mindre vandforbrug

Ja, i modsætning til hvad du måske tror, så bruger en opvaskemaskine mest vand af alle de modeller, der findes i dag. Det skyldes, at det tager lang tid at vaske op i hånden, og den mængde vand, der bruges, er betydeligt højere end den, opvaskemaskiner bruger under hele deres vaskecyklus.

I gennemsnit bruger opvaskemaskiner omkring 10 liter vand i løbet af en vaskecyklus, mens håndopvask af den samme mængde service bruger omkring 80 liter – 40 liter koldt vand til skylning og 40 liter varmt vand til vask.

Opvaskemaskiner, hvad er værd at vide?

Opvaskemaskinen og det at spare penge

Dette punkt hænger direkte sammen med det ovenstående, nemlig at spare penge på vand. I løbet af en vask er der tale om en besparelse på op til 70 liter, hvilket er ret meget. De lavere omkostninger ved at vaske i opvaskemaskinen skyldes, at man skal tilsætte vaskemiddel, afspændingsmiddel og opvaskesalt, som blødgør vandet.

Når du vasker op i hånden, skal du ud over det førnævnte vand tilsætte opvaskemiddel, svampe, klude, håndklæder og papirhåndklæder.

Omkostningseffektivitet for en opvaskemaskine – vand, elektricitet og rengøringsmidler

I tabellen nedenfor har vi regnet med ca. 200 opvaskecyklusser. For nemheds skyld har vi antaget, at vi vasker lige så mange op i hånden, som vi ville gøre med en opvaskemaskine. Vi har beregnet et gennemsnit af værdierne og angivet dem på årsbasis.

Vi har bevidst udeladt værdierne for prisen på elektricitet – det er meget vanskeligt at beregne, hvor meget elektricitet der bruges under en almindelig vask, hvor mange lys der er tændt på et givet tidspunkt, og der er ingen “underholdningsfunktioner” som radio eller tv tændt på det tidspunkt.

Type af vaskVask i håndenVask i opvaskemaskine
Vandforbrug til 1 opvaskemaskinecyklusca. 80 liter – ca. 0,8 złca. 10 liter 10 liter – ca. 0,1 zł
Vandforbrug til 200 cyklusserca. 16 m³ – 160 złca. 2 m³ – 20 zł 2 m³ – 20 zł
Rengøringsmidleropvaskemiddel – ca. 54 złopvasketabletter – ca. 120 zł afspændingsmiddel – ca. 45 zł opvaskesalt (mængden afhænger af vandets hårdhed) – ca. 30 zł
Yderligere produkterklude, håndklæder, køkkenrulle, svampe, ståltråd – ca. 200 zł
I alt pr. årca. 1.000 kr. 414 złca. 200 zł 215 zł

Dette er kun omtrentlige beregninger, der afhænger af, hvor manuelt du vasker op, hvor meget desinfektionsmiddel du doserer, hvor hårdt vandet er osv. Men du kan hurtigt se, at en opvaskemaskine betaler sig selv.

Bedre vaskekvalitet

En opvaskemaskine vasker op ved høje temperaturer. Det er den høje temperatur under opvasken, der dræber bakterier og allergener, hvilket gør opvasken mere hygiejnisk.

Derudover udfører opvaskemaskinen hele vaske- og tørreprocessen i et relativt lukket, enkelt rum, så de tallerkener, du tager ud af opvaskemaskinen, er rene og skinnende.

Desuden fjerner opvaskemaskinen mere effektivt hårdt og indtørret snavs takket være den høje temperatur, og det er ikke længere nødvendigt at skrubbe opvasken med ståltråd og grove svampe.

Er det værd at have en opvaskemaskine derhjemme?

Sund og intakt hud på hænderne

For at rengøre opvasken effektivt skal du bruge opvaskemidler. Når man vasker op i hånden, er det hænderne, der kommer i størst kontakt med opvaskemiddel og andre rengøringsmidler. Hyppig kontakt med sådanne produkter får huden til at blive tør og beskadiget.

Med en opvaskemaskine er hudens kontakt med rengøringsmidler praktisk talt nul, og den vil helt sikkert blive mindre. Huden får tid til at regenerere, tørrer ikke ud og bliver dermed sundere.

5 grunde til at købe en opvaskemaskine

Der er mange fordele ved en opvaskemaskine, og de vigtigste er dem, der er nævnt ovenfor. Med en opvaskemaskine sparer du en masse tid og penge, og renheden og hygiejnen i dit køkken øges. Hvis du stadig overvejer at købe en opvaskemaskine – kan jeg bestemt anbefale dig det!

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem