Hvordan bleger man gardiner derhjemme?

Hvordan bleger man gardiner derhjemme?

Gardiner, der er berøvet deres naturlige hvidhed, kan genskabes til deres oprindelige udseende. Opfriskede og skinnende gardiner vil være en smuk vinduesdekoration og vil ikke længere skræmme dig med et gråt stof eller gulligt skær. Nogle gange er det ikke nok bare at vaske dine gardiner i vaskemaskinen, og du er nødt til at ty til andre metoder. Her kan du se, hvordan du bleger dine gardiner derhjemme, så de får deres snehvide farve tilbage.

Hvordan bleger man gardiner, der har mistet deres oprindelige farve?

Den naturlige hvidhed i gardinerne går tabt på grund af mange faktorer. Blandt andet sollys, støv, cigaretrøg og udstødningsgasser, der kommer ind i hjemmet, har indflydelse på stoffets gråtoning. Selv korrekt opbevaring af gardinet kan forhindre, at det falmer. Det anbefales, at stoffet opbevares på et tørt sted uden adgang til sollys. Mange husmødre pakker det desuden ind i blåt papir for at beskytte stoffets naturlige hvidhed. Men hvad nu, hvis gardinet har mistet sin farve? Så kan man blege gardiner ved at bruge de midler, man har til rådighed derhjemme.

hvordan man bleger gardiner

Se, hvordan du bleger gardiner derhjemme

At bruge lettilgængelige metoder til at blege gardiner har to store fordele. De gør rengøringen meget let og bruger desuden ikke store mængder kontanter. Hvordan og med hvad er den mest effektive måde at blege gardiner på derhjemme? Du skal bruge

  • et blegende rengøringsmiddel som Domestos,
  • eddike,
  • køkkensalt,
  • bagepulver.

Nogle vælger også at vaske et gulnet gardin i vaskemaskinen med citronsaft. Den friskpressede frugt indeholder stoffer, som påvirker stoffets farve og lokker uønskede gråtoner ud af det. Derudover bidrager de til at forbedre stoffets lugt, da de blandt andet eliminerer lugten af cigaretrøg.

hvad er den mest effektive måde at blege gardiner på?

Blegning af gardiner med domestos

Til gulnede eller grålige stoffer anbefaler vi at blege gardinerne med domestos eller et lignende vaskemiddel. Først og fremmest skal gardinerne lægges i blød i vand tilsat en lille smule domestos. Efter et stykke tid lægges stoffet i vaskemaskinen, men uden at der tilsættes vaskepulver. Det skyldes, at der vil dannes skum af vaskemiddel under vaskeprocessen, som vil fortsætte med at blege det gulnede gardin. Når du tager stoffet ud af vaskemaskinen, skal det se friskt ud og skinne hvidt.

Blegning af gardiner med eddike og salt

Blegning af gardiner med eddike og bordsalt er også en gennemprøvet metode. Det anbefales især at rengøre gardiner af kunstfibre, som er lette for støv at sætte sig på, men selve materialet krøller ikke meget. Blegningsprocessen starter med at forberede en blanding af vand, eddike og bordsalt. Hæld vand i en 10 liters skål, tilsæt 4 spiseskefulde salt og hæld et halvt glas eddike i, rør det hele sammen og læg gardinet i blød. Efter et par timer skal stoffet fjernes fra skålen, skylles og hænges på en gardinstang for at tørre.

sådan bleger du gardiner i vaskemaskinen

Blegning med bagepulver

En interessant metode er også at blege gardinerne med bagepulver, som virker godt på gråtonede stoffer. Ligesom med Domestos-blegning skal gardinerne først lægges i blød i en vandopløsning, før de vaskes i vaskemaskinen. Hele pakken med vaskemiddel skal hældes og opløses i ca. 5 liter vand, og stoffet skal ligge i blød i længere tid. Bagefter skal gardinet vaskes og tørres. Et alternativ til bagepulver kan være aspirin. Så skal du tilsætte ca. 5 knuste tabletter til vandet, lægge gardinet i blød og vaske det i vaskemaskinen.

Hvordan bleger man gamle hvide gardiner afhængigt af materialet?

Effektiviteten af individuelle blegemetoder afhænger af en række faktorer. Ud over styrken af de aktive ingredienser i for eksempel Domestos eller citronsaft, vil typen af materiale, der bruges til at blege gardinerne, også have betydning. For at vide, hvordan du bleger dine gardiner i vaskemaskinen, skal du derfor være opmærksom på typen af stof – især tyl og voile er populære. Vi foreslår, hvordan du slipper af med grå og gule nuancer fra disse materialer.

hvordan man bleger voile-gardiner

Hvordan bleger man tylgardiner?

Blegning af tylgardiner kan være ret problematisk. Det skyldes alt sammen de egenskaber, som dette materiale har. Det er kendetegnet ved sin store blødhed og lethed. Tylgardiner er helt gennemsigtige, kræver regelmæssig strygning og er normalt lavet af fin bomuld eller silke. Med hvad og hvordan bleger man gardiner lavet af dette materiale? Den bedste måde at gøre det på er at vaske dem i hånden eller i en vaskemaskine, der er indstillet til programmet for sarte stoffer. I dette tilfælde er det bedre at erstatte rengøring med domestos og en opløsning af vand og eddike.

Hvordan bleger jeg mine voilégardiner?

Blegning af voilégardiner kan være lige så vanskeligt. Men også denne gang kan du ty til hjemmemedicin for at bekæmpe det grå stof. Voile er kendetegnet ved sin blødhed og mælkeagtige struktur. Når det hænges på gardinstangen, skaber det en “flydende” effekt på stoffet, som normalt er hvidt. For at opfriske gardinets nuance er det bedst at vaske det i hånden med eddike og bordsalt. Gardinet kan også kommes i vaskemaskinen ved at indstille temperaturen til ca. 40 grader C.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem