Hvordan sætter jeg tapet op? Trin for trin-guide

Hvordan sætter jeg tapet op? Trin for trin-guide

Det utroligt brede udvalg af forskellige typer tapet opmuntrer os til også at bruge denne måde at dekorere vægge på i vores interiør. Men nogle gange er vi bekymrede for, om vi kan klare at tapetsere vores vægge på en sådan måde, at den endelige effekt faktisk er æstetisk tiltalende. Men hvis vi har de rigtige produkter og følger instruktionerne, vil slutresultatet helt sikkert blive tilfredsstillende.

Hvordan sætter jeg tapet op – hvad skal jeg huske på?

Noget af det sværeste, når man tapetserer, er at vælge den rigtige placering, og hvordan man vil have designet til at se ud. Tapetet skal skæres på en sådan måde, at mønsteret samles i samlingerne. Et velvalgt tapet kan gøre underværker i et interiør. Ikke alene vil det kunne dække over ufuldkommenheder på væggen, men det vil også tilføje karakter til interiøret.

tapet til loftet eller nedenunder

Det er også værd at tænke over på forhånd, om tapetet skal gå helt op til loftet eller længere ned, så den linje, der starter vægbeklædningens niveau, er målt godt op. Når du tjekker, hvordan man sætter tapet op trin for trin, skal du sørge for at have alle de nødvendige redskaber fra starten. En rulle til at udjævne eventuelle ujævnheder, en pensel til at lime tapetet på plads og en skarp kniv til at skære det. Et vaterpas vil også være praktisk, samt noget til at måle og markere med, f.eks. en blyant.

Hvordan forbereder jeg en væg til tapet?

Det afhænger meget af, hvordan den væg, som tapetet skal sættes op på, ser ud lige nu . Hvordan sætter jeg det op, hvis det ikke ser godt ud?

 • En bar væg – uanset om det er en murstens-, gips- eller gipspladevæg – skal rengøres og grundes, før vægbeklædningen påføres. Det skal gøres 24 timer, før klæbemidlet påføres.
 • Hvis der er maling eller emulsion på væggen, er det bedst at slibe det ned eller rengøre det med et specielt natronbaseret produkt.
 • Gammelt tapet, der ikke er i den bedste stand, eller andre belægninger, der forårsager ujævnheder på væggen, skal fjernes så forsigtigt som muligt. Eventuelle ujævnheder i væggen skal udfyldes.
sådan forbereder du en væg til tapet

Hvilke værktøjer skal jeg bruge til at sætte tapet op?

Før du begynder at sætte tapet op på væggen, er det en god idé at besøge et byggemarked og købe et par værktøjer, der gør arbejdet lettere og hurtigere. De fleste af dem bør være i gangene tæt på hinanden – for eksempel ved siden af tapetafdelingen vil du ofte finde stativer med tapetklister og tapetruller. Her er en liste over de vigtigste værktøjer:

 • Tapetrulle – bruges til at sprede limen på tapetet og til at glatte overfladen.
 • Tapetkniv – bruges til at skære tapet i rette vinkler.
 • Målebånd – bruges til at måle væggens længde og bredde korrekt og til at skære tapetet.
 • Blyant – bruges til at markere skærelinjer på tapetet.
 • Tapetskraber – bruges til at fjerne gammelt tapet fra væggen.
 • Flad rulle – bruges til at glatte tapetoverfladen og fjerne luft nedenunder.
 • Vinkelpind – bruges til at markere lige linjer i 90 grader.
 • Malertape – bruges til at markere snitlinjer på væggen.

Hvis det er første gang, man sætter tapet op, er det en god idé at købe folier til at beskytte vægge og gulv.

Valg og køb af tapet

Det er indlysende, at vi lader os lede af æstetiske overvejelser, når vi vælger tapet. Men derudover er det værd at bemærke, at der findes forskellige typer tapet, som også har forskellige formål. Tapet med en vinylbelægning er den bedste løsning til rum med høj luftfugtighed – såsom køkkener og badeværelser.

sådan sætter du tapet op

Papirtapeter består derimod af to lag ret tyndt papir, hvilket gør dem ret sarte tapeter, der senere er svære at fjerne fra væggen. I mellemtiden, når man overvejer, hvordan man lægger tapet hurtigt og uden problemer – er det bedst at vælge fleece tapet. Det har et ekstra lag mellemfor nedenunder, som stabiliserer vægbeklædningen. Takket være indlægget deformeres, udvides eller krymper tapetet ikke, og det er lidt tykkere, hvilket også gør tapetseringsprocessen lettere.

Når du køber tapet, er det selvfølgelig værd at tjekke alle markeringerne på det, der kan være vigtige instruktioner til dets anvendelse. Du skal også vurdere, hvor mange ruller du har brug for, og tage højde for, at mønsteret skal justeres, hvis grafikken på tapetet kræver det.

Valg af den rigtige tapetklæber

Hvordan sætter man et tapet op, som klæber godt på væggen i årevis og ikke skaller af? Hemmeligheden er selvfølgelig et klæbemiddel af god kvalitet. Først og fremmest er det vigtigt, at limtypen passer til den type tapet, du har. Bemærk, at nogle klæbemidler er designet til vinyltapet og andre til fleecetapet.

sådan sætter du tapet op

Papirbaggrunde er på den anden side så tynde, at de klæbemidler, der er dedikeret til dem, er meget mere fortyndede. En separat gruppe af produkter er universalklæbemidler, som ifølge producenterne fungerer godt til enhver type tapet. Den anden ting er, at nogle klæbemidler allerede vil være klar til brug, og andre skal du selv blande i henhold til opskriften på pakken.

Sådan sætter du tapet op trin for trin

Når du har tapet, lim og alt det nødvendige værktøj, er det tid til at se trin for trin, hvordan tapet sættes op i praksis. Når du har besluttet dig for, om du er interesseret i tapet fra loftet eller nedefra, kan du gå i gang direkte på væggen.

Forberedelse af underlaget

Forbered væggen på forhånd ved at rengøre og om nødvendigt grunde den. Hvis der er tydelige ujævnheder, som vi ikke tror kan dækkes af tapet, er det en god idé at spartle væggen, og når spartelmassen er tørret, glatter vi den ud med sandpapir. Jo bedre vi forbereder væggen til tapetsering, jo bedre bliver slutresultatet.

Forberedelse af klæbemidlet

Hvis du køber et færdigt produkt, behøver du egentlig ikke at gøre andet end at påføre det. Forbered selv klæberen ved at blande den i henhold til opskriften i den rigtige mængde. Dette skal gøres lige før påføring, da limen mister sine egenskaber ret hurtigt, når den ældes. Om sommeren, når temperaturen er høj, er det en god idé at lukke limbeholderen med en plastikpose, så den ikke tørrer ud for hurtigt.

tapet, hvordan man lægger det

Påsætning af tapet

Når du undersøger, hvordan man limer tapet, vil du sikkert hurtigt opdage, at der findes forskellige teknikker. Til papirtapet er den bedste metode at påføre limen på tapetet og vente, indtil tapetet er let mættet. Med fleecetapet kan du hurtigt og nemt påføre klæbemidlet på væggen.

Hvis du skærer og sætter enkelte tapetbaner op, skal du altid lave et lille overlap på et par centimeter, som også skal være godt understøttet. Eventuelle buler skal straks glattes ud med en rulle eller en tør, blød svamp. Sørg for at påføre det samme tykke lag klæber på hver tapetstrimmel, du sætter op. På den måde bliver effekten meget æstetisk.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem