Hvordan vasker man gardiner for at holde dem hvide?

Hvordan vasker man gardiner for at holde dem hvide?

Gardiner er ikke bare en vinduesbeklædning, de er frem for alt et vigtigt designelement, der understreger interiørets karakter. Desværre er det ikke så let at holde dem upåklageligt rene, især hvis dine vinduer vender ud mod en travl gade. Vask af gardinerne er et vigtigt element for at undgå, at de bliver plettede. Spørgsmålet er dog, hvordan man gør det uden at beskadige dem eller, paradoksalt nok, gnide snavs ind i stoffet.

Hvordan vasker man hvide gardiner som anbefalet?

Før du smider dine gardiner i vaskemaskinen og tænder for det første program efter eget valg, skal du kigge på, hvad produktproducenten siger om vask. Det næste er at tilpasse cyklus og vaskemetode til stoffets type. Det anbefales ikke altid at vaske gardiner i vaskemaskinen. Det gælder f. eks. hvide bomulds- og hørgardiner, som helt sikkert har bedre af at blive vasket i hånden i sæbespåner. De kan vaskes i en vaskemaskine, men vælg en skånevask og overskrid ikke en temperatur på 30 grader celsius. Det er ikke tilrådeligt at centrifugere dem kraftigt, og som regel skal vasken afsluttes ved at pumpe vandet ud af vaskemaskinen.

Hvis du ikke vil vaske hvide gardiner i vaskemaskinen, men vælger at vaske dem i hånden, skal stoffet skylles flere gange, indtil vandet ikke viser nogen spor af snavs. Du kan tilsætte 2-3 spiseskefulde bagepulver til skylningen hver gang, og det anbefales at tilsætte saften af en citron for at få en frisk duft. Efter bedstemors råd tilføjer vi også stivelse til den sidste skylning, hvilket ikke kun gør gardinerne stivere, men også forhindrer snavs i at sætte sig på dem.

hvordan vasker man gardiner, så de bliver hvide?

Vask af gardiner i vaskemaskinen er dedikeret til syntetiske materialer. I dette tilfælde skal du lægge gardinet i en vaskepose og vælge programmet til sarte stoffer ved 30 grader C. At forberede gardinet til vask hjælper med at undgå skader og kraftige folder. Det er derfor værd at bruge et øjeblik på at folde det.

Hvordan vasker man sine gardiner, så de bliver hvide?

Der findes mange specialiserede produkter på hylderne, som kan hjælpe dig med at vaske dine gardiner, så de bliver hvide. Det er dog ikke dem alle, der har den ønskede effekt, og for at rette op på manglerne i vaskeprocessen skal man i det mindste genstarte vaskemaskinen. Vores bedstemødre lagde først gardinerne i blød i koldt vand, skyllede dem derefter og vaskede dem først til sidst i en naturlig blanding af vand og salt eller bagepulver. Disse to naturlige midler er stadig populære i dag, og hvad mere er, de giver altid fremragende resultater. Lad os se nærmere på dem og lære om nogle andre gode og gennemprøvede metoder til vask af gardiner.

Vask gardiner i vaskemaskinen med bagepulver

At vaske gardineri en vaskemaskine med bagepulver er den mest populære måde at holde dem hvide på. Den samme effekt opnås ved at bruge ammoniak. Ved at holde forholdet på 1 spiseskefuld pulver pr. 1 liter vand garanterer man en snehvid effekt og fjernelse af snavs, selv fra tobaksrøg. Hvis dine gardiner er meget snavsede, er det tilrådeligt at lægge dem i blød i en opløsning af vand og soda i en time, før du foretager hovedvasken, derefter skylle dem godt og først derefter foretage den egentlige vask af gardinerne med soda.

sådan vasker du hvide gardiner i vaskemaskinen

Vask af gardiner med eddike eller citronsaft

Citronsaft er ideelt til hvide gardiner lavet af naturlige stoffer. Det bleger godt og efterlader også en frisk duft. Eddike anbefales derimod til vask af syntetiske gardiner. Ligesom med bagepulver afhænger det af, hvor beskidte gardinerne er, om de skal lægges i blød først, eller om man kan gå direkte til hovedvasken.

Husk, at jo længere tid de hvide gardiner ikke er blevet vasket, jo bedre er det at lægge dem i blød og skylle snavset ud. Her er det ikke en god idé at vaske gardinerne ved 60 grader. Den høje temperatur vil fiksere snavset på det sarte stof, og i stedet for at nyde hvidheden og friskheden, bliver vi nødt til at redde gardinerne fra det grå.

Hvordan vasker man hvide gardiner i vaskemaskinen?

Lad os huske på et par regler, der forhindrer gardinerne i at blive grå og forvrængede.

  • Vask dine gardiner i henhold til producentens anbefalinger
  • Den optimale vasketemperatur for gardiner er mellem 30 og 40 grader C
  • Tilsæt et blegemiddel som f.eks. bagepulver til hovedvasken
  • Tilsæt stivelse til den sidste cyklus
  • Hæng gardinerne op, når de er våde
  • Husk at vaske dem regelmæssigt
Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem