Hvordan vasker man gardiner for at undgå strygning?

Hvordan vasker man gardiner for at undgå strygning?

Vask af gardiner er en af de huslige pligter, der kræver viden og erfaring. Forkert håndtering under vask kan forårsage uoprettelige skader på det sarte materiale. Nogle stoffer krøller meget, når de vaskes, og uanset hvad stoffet er lavet af, kan man forhindre, at de krøller, hvis man følger nogle få regler for, hvordan man vasker gardiner. For at det skal lykkes, skal du følge nogle få trin i den rigtige rækkefølge.

Hvordan vasker man gardiner? – iblødsætning

Uanset hvornår du beslutter dig for at vaske dine gardiner i vaskemaskinen, og hvilket program du vælger, er det vigtigt at huske, at det første skridt bør være at lægge stoffet i blød i varmt vand, omkring 40 grader celsius, i mindst en time.

Hvis stoffet er meget snavset, bliver vandet hurtigt mørkere, og så skal vandet skiftes, og iblødsætningsprocessen gentages. Man kan tilsætte en lille smule specielt gardinvaskemiddel til iblødsætningsvandet. Denne forberedelse af stoffet er, hvordan man vasker gardinerne i vaskemaskinen, så vasken bliver effektiv.

Hvordan vasker man sine gardiner, så de ikke bliver krøllede? – valg af stof

Det er værd at overveje, hvordan man bearbejder sine gardiner, så stoffet ikke tager skade, og så de ikke behøver at blive strøget, når de er tørre. Det viser sig, at strygning ikke behøver at være nødvendigt for at få dine gardiner til at se elegante og pæne ud. Hvordan vasker man sine gardiner for at undgå strygning? Hvor meget dine gardiner krøller, når de vaskes, afhænger hovedsageligt af, hvilken type stof de er lavet af.

Tylstof, buckram, jacquard og crepe har en tynd vævning, så de er ikke særlig modtagelige for folder af nogen art. Når du vælger gardinstof i butikken, er det en god idé at tage et stykke stof i hånden og klemme det sammen; hvis det krøller, betyder det, at det er tilbøjeligt til at krølle.

Vask af gardiner i vaskemaskinen – program og temperatur

Når man overvejer, hvordan man vasker gardiner i vaskemaskinen, og hvilket program man skal vælge, er det vigtigt at huske, at temperaturen ikke bør overstige 30 grader celsius, da denne temperatur forhindrer forvrængning og misfarvning af stoffet. Ofte har automatiske vaskemaskiner et dedikeret program til sarte stoffer og gardiner, hvis der ikke er et, skal du vælge manuel vask. Programmet til sarte stoffer har normalt en langsommere rotation og trækker vand oftere, så stoffet ikke krøller. Sarte stoffer, som gardiner, krøller meget lettere.

sådan vasker du gardiner uden at stryge dem

Hvis du vasker dine gardiner i vaskemaskinen på et passende program, kan du hænge dem op, så snart du tager dem ud. Strygning er i dette tilfælde unødvendig, da stoffet retter sig ud, når det tørrer. Når man vasker gardiner, er det en god idé at hænge dem op på vinduet umiddelbart efter vask, så man ikke behøver at stryge dem. Stoffet må ikke være for fugtigt, når det hænges op, da det kan strække sig.

Hvordan vasker man sine gardiner, så de ikke krøller? – hvad er ellers værd at huske på?

Hvordan vasker jeg mine gardiner i vaskemaskinen, uden at de krøller? Der er et par regler, du skal følge, før du vasker dem:

  • fold gardinerne til en terning, før du lægger dem i vaskemaskinen, de bør ikke fylde mere end 1/3 af tromlens overflade,
  • før vask skal alle fastgørelsesprofiler og afstivningsstænger fjernes, stoffet kan placeres i et specielt net,
  • kombiner ikke hvide gardiner med farvede gardiner, måden at vaske gardiner på i vaskemaskinen er at bruge specielle absorberende klude, der forhindrer stoffet i at blive plettet,
sådan vasker du gardiner, så de ikke krøller

Når du vasker gardiner, er det værd at overveje, hvor mange omdrejninger du kan indstille? Normalt er maksimalt 400 omdrejninger tilstrækkeligt, da stoffet så drypper med vand og ikke bliver krøllet. Lad gardinerne ligge i vaskemaskinens tromle et par minutter efter vask, så vandet kan dryppe af. Det er en god måde at sikre, at gardinerne ikke krøller. En god måde at vaske gardiner på uden at stryge dem er at hænge dem på gardinstangen. Når vandet drypper fra dem, kan du stille en skål eller sprede et håndklæde ud. Hvis gardinerne derimod er lavet af naturstof, skal du folde dem forsigtigt og tørre dem i tørretumbleren.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem