- Udstationeret af Kirsten Andersen
Løb er en fysisk aktivitet, der ikke kun kan udføres om foråret og sommeren, men også om vinteren. Så har du brug for det rigtige tøj til at beskytte dig mod de lave temperaturer udenfor. At vælge det rigtige outfit er afgørende, ikke kun for professionelle, men også for amatørløbere. Derfor vil vi i denne artikel fokusere på, hvilket løbetøj der er bedst til vinter.
Indholdsfortegnelse
Hvad kan du løbe om vinteren? Løbetøj til vinter
Løb er en ret intens form for fysisk aktivitet. Enhver løbers krop genererer en stor mængde varme under denne aktivitet. Mens jeg om sommeren normalt ikke har noget problem med at sikre god ventilation, kan det om vinteren være ekstremt svært at finde den rette termiske balance.
Det er selvfølgelig vigtigt ikke at klæde sig for varmt eller for koldt på til løb. Det er bedst at vælge tøj, der typisk er designet til vinterløb. Så hvad må ikke mangle i en vinterløbers garderobe? Naturligvis beklædningsgenstande som:
- en jakke,
- sko,
- bukser,
- sokker,
- handsker,
- hue
Løbejakke til vinterbrug
En vinterløbejakke skal selvfølgelig holde dig varm, men det er lige så vigtigt, at den leder overskydende varme væk. En membranjakke kan være et godt valg. Den beskytter effektivt kroppen mod ugunstige ydre forhold som vind, frost og snefald.
Membranjakke
Denne type jakke er lavet af et særligt materiale – en membran. Den indeholder porer, der er meget mindre end vanddråber, men meget større end størrelsen på de vanddampmolekyler, der produceres under intens løb. Det betyder, at regn eller sne ikke kan trænge ind, og at overskydende varme ledes ud.
Sådanne jakker består normalt af flere lag, hvor membranen er det første lag. Der findes mange typer membranjakker på markedet, så det er værd at se på parametre som vandtæthed og åndbarhed, når man køber. De jakker, man køber på markedet, giver måske ikke den bedste ydeevne.
På kolde dage med sne eller regn er en membranjakke det bedste valg. Det er jakker af stor kaliber, ofte kaldet hardshell-jakker.
Softshell eller vindjakke
En anden anbefalet jakketype kan også være en vindjakke eller en let softshelljakke. Førstnævnte giver meget god beskyttelse mod vinden, sidstnævnte ligeså. Men en softshelljakke giver også en grundlæggende varme og betyder, at du ikke behøver at tage for mange lag tøj på.
Softshell-jakken kombinerer egenskaberne fra de sidste lag af løget. Ydersiden er lavet af et meget fleksibelt materiale, der danner en barriere mod vinden. Indersiden er derimod lavet af en blød, fleeceagtig isolering. Navnet – softshell – er ment som et klart signal om, at det er en jakke i modsætning til hardshell-jakker.
Denne type jakke skal bæres på relativt tørre dage uden regn eller sne, men med frost, kulde og blæst. På grund af det anvendte materiale er de velegnede til sådanne udendørs forhold.
Sweatshirt til løb
En sweatshirt eret vigtigt lag, når man løber om vinteren. Jakken skal isolere kroppen. Den skal være relativt tynd. Dens vigtigste funktion er at holde overkroppen varm, ikke overophede den, så den bør ikke være for tyk. Det tilrådes at bære en sweatshirt med høj krave og lynlås. Det vil beskytte din hals mod kulden.
Løbebukser til vinterbrug
En anden vigtig del af enhver løbers vinteroutfit er selvfølgelig bukserne. Men hvilke vinterløbebukser er de bedste? Det lyder måske lidt mærkeligt, men i dette tilfælde kan det betale sig at gå efter leggings.
Leggings er ideelle til løb om vinteren. De sidder meget tæt til kroppen, så de ikke på nogen måde hindrer løberen i at udøve sin sport (du behøver for eksempel ikke bekymre dig om, at de hænger fast i fremspringende grene på træer og buske). Selvfølgelig skal sådanne leggings være lavet af noget tykkere materiale. De bør indeholde et ekstra lag uld på indersiden, som er med til at sikre tilstrækkelig varme ved lave temperaturer.
Men hvis udetemperaturen er meget lav, er det en god idé at lægge et ekstra lag aktivt termoundertøj under leggingsene, så du ikke fryser om benene, mens du løber.
Sokker og sko til vinterløb
Når du vælger løbesko til vinteren, skal du sørge for, at de har en vejrbestandig membran, så den kolde jordtemperatur ikke trænger ind. Da vinterløbesko ikke indeholder nogen ekstra isolering, er det en god idé at købe de rigtige sokker for at holde skoen så varm som muligt.
Vinterløbestrømper skal selvfølgelig være ret tykke, for kun sådan et produkt holder fødderne ved en optimal temperatur, selv ved lave udetemperaturer.
Handsker og hue til vinterløb
Om vinteren mister hænderne ret hurtigt deres temperatur. Derfor er det godt at sørge for, at du har de rigtige handsker, når du løber. De skal dog ikke være for varme, for den varme, som kroppen genererer under løb, er ret høj, så f.eks. skihandsker kan simpelthen være for varme. I dette tilfælde er det bedst at købe tynde løbehandsker, der helt sikkert vil bestå testen under vinterens fysiske aktivitet.
En vinterløbehue skal derimod være lavet af et ret varmt materiale, men et materiale, der transporterer overskydende fugt væk udefra. Men hvis det ikke er for koldt udenfor, kan du købe en lidt tyndere hue eller et specielt pandebånd til vinterløb.
Løb om vinteren med det rigtige outfit
Om vinteren er et af de vigtigste elementer ved løb netop tøjet. Med de kolde, til tider frostklare temperaturer udenfor, bør du klæde dig varmt nok på i henhold til ovenstående tips. På den måde er vi forberedt på alle vejrforhold. I kolde temperaturer bør du også tænke på ting som en løbetrøje, termoundertøj eller en hue og handsker.
At løbe om vinteren er en relativt krævende sport. Det rigtige løbetøj, den rigtige fysiske og mentale forberedelse før og umiddelbart efter træningen er vigtige elementer.
Hvad skal man løbe om vinteren – opsummering
- Når vi løber om vinteren, bør vi huske på de grundlæggende elementer. På den ene side skal dit vinterløbetøj give god ventilation og samtidig beskytte dig mod vind, frost og sne.
- For at løbe om vinteren bør jakken ikke være for tyk. Til vintertræning anbefaler vi en membranjakke. Den har en særlig belægning med porer, der er meget mindre end vanddråber. Det gør jakken vandafvisende, da vanddråberne ikke kan trænge igennem, samtidig med at de vanddampmolekyler, der produceres under træningen, let kan slippe ud.
- Hvis du løber om vinteren, anbefaler vi, at du har en hue på hovedet. Det meste af den varme, der genereres under træningen, slipper ud gennem hovedet.
- Tøj til vinterløb omfatter også leggings af lidt tykkere materiale. De smyger sig om kroppen og bør ikke genere løberen.
- Om du løber i det rigtige tøj om vinteren, afhænger ofte af vejrforholdene udenfor. Sørg for, at du hverken har det for varmt eller for koldt, og beskyt dig mod iskold vind, sne eller regn.
Kirsten Andersen
Se mere: Sport