Hvornår er løb mest effektivt – morgen eller aften? Hvornår skal man løbe?

Hvornår er løb mest effektivt – morgen eller aften? Hvornår skal man løbe?

Løb er en sport, der kan dyrkes af flere grunde – for sundhedens skyld, for at tabe sig, for at få det bedre eller for at slappe af. Sandsynligvis har ingen af os, især nybegyndere, stillet os selv spørgsmålet – hvornår skal man løbe? Om morgenen, om aftenen eller om eftermiddagen? Svaret er ikke entydigt, og det afhænger hovedsageligt af vores krop og vores daglige vaner. Normalt er ethvert tidspunkt passende, men hvilket er det bedste? Jeg inviterer dig til at læse dagens artikel.

Hvornår skal man løbe? Om morgenen, om aftenen?

Når du begynder at løbetræne, er det værd at vælge det rigtige tidspunkt til at udføre denne aktivitet. For nogle af os vil kroppen præstere bedre om morgenen, for andre om aftenen, og for andre igen betyder det ikke så meget. Hver person er bygget lidt forskelligt og har lært at fungere på forskellige tidspunkter. For nogle af os er de tidlige timer, når vi står ud af sengen, de timer, hvor de føler sig godt tilpas og fungerer bedst, for andre er det et mareridt. Gennem disse elementer ændres også den time, hvor energien er på sit højeste. Det er det øjeblik i løbet af dagen, hvor vi har mest energi.

De fleste af os træner, når vi kan og har fri. Langt de fleste har daglige pligter, arbejde og begrænsede energiressourcer, så træningen sker, når vi har lyst eller simpelthen har mulighed for det.

Det er værd at gøre sig klart, at der findes et biologisk ur, som regulerer vores dag- og natcyklus – søvn-vågen-cyklussen. Det er i henhold til vores kronotype, at vi er opdelt i morgen-, aften- og ligegyldige typer.

Hvad er kronotypen?

Det er vores indre, biologiske ur, der regulerer vores dag-nat-cyklus. Det biologiske ur opdeler samfundet i

  • morgentypen, dvs. dem, der starter deres dag om morgenen (mellem kl. 5 og 7) og slutter den tidligt om aftenen (mellem kl. 20 og 22),
  • aftentypen, dvs. den, der starter dagen relativt sent (mellem kl. 10 og 12), men også slutter sent om aftenen (mellem kl. 1 og 3),
  • den indifferente type, dvs. dem, der altid føler sig godt tilpas, og hvis dag starter og slutter på et tidspunkt, der ikke gør den store forskel for dem

Måske er du morgentypen, og måske er det allerede en lille udfordring for din krop at løbe kl. 21 om aftenen. Det er værd at blive opmærksom på og om muligt indarbejde denne information i dine daglige træningsplaner.

Kronotype - hvad er det, og hvordan påvirker det løb?

Løber du om morgenen eller om aftenen?

Løbetræning om morgenen og om aftenen adskiller sig i det slutresultat, som løbetræningen giver.

Morgentræning, når den holdes i det rigtige tempo, tvinger kroppen til at starte den metaboliske proces. Det burde give rigtig gode resultater, når det gælder om at smide uønsket fedt.

Løbetræning om aftenen giver på den anden side en bedre kvalitetssøvn og en reduktion af stresshormonet kortisol, fordi hele kroppen iltes.

Løb om morgenen – fordele og ulemper

Løb om morgenen kan gøre meget godt. Det er en god idé at starte dagen med en løbetræning, da det vil have en positiv indvirkning på, hvordan kroppen fungerer hele dagen.

Fordele

Som nævnt ovenfor vil morgentræning have en positiv effekt på vægttabet. Derudover vil det være et godt element til at vække kroppen og forberede den på resten af dagen. Morgentræning betyder bedre iltning af hjernen, stærkere blod, der pumper gennem hjertet, forbedret tarm- og mavefunktion.

At løbe som detførste om morgenen gør os også gladere, for under træning frigives endorfiner, eller lykkehormoner, efter kun 30-40 minutter. Det giver os mulighed for at gå glade ind i en ny dag, fulde af energi til vores daglige arbejde.

Ulempen ved

Ulempen ved at løbe om morgenen er den øgede risiko for skader. Kroppen er endnu ikke varmet helt op. Derfor er det vigtigt at lave en ordentlig opvarmning, før man går i gang med selve træningen, hvilket vil reducere risikoen for skader.

Et andet underpunkt er den øgede risiko for synkope og besvimelse. Det skyldes, at det ikke er alle, hvis krop er forberedt på at træne meget på tom mave. Morgenløb uden et måltid bør undgås af ældre, gravide og personer med lavt blodtryk.

For at forebygge og reducere risikoen for besvimelse anbefales det at spise en lille snack, f.eks. en banan eller en kulhydrat-shake, og spise en middag med masser af protein og kulhydrater dagen før.

Løb om aftenen – fordele og ulemper

At løbe om aftenen er først og fremmest en fordel for helbredet, men det betyder ikke, at man ikke kan forfølge sit vægttabsmål under aftentræning. Derudover vil en stor procentdel af os have mere tid til en aftentræning, hvilket kan oversættes til en træning af højere kvalitet.

Løb om aftenen

Fordele

Aftenaktiviteter har hovedsageligt en sundhedsmæssig fordel. De giver kvalitetssøvn og en reduktion i stresshormonet, så vi bliver mere rolige.

For at reducere kortisolniveauerne, som er ansvarlige for stressniveauerne, skal vi sørge for, at vores træning er rolig og afslappende for vores muskler og led. Når træningen er meget intens, kan det have den modsatte effekt – kortisolniveauet kan stige. Derfor er det værd at huske på, at hvis din dag har været meget stressende, bør du lave en rolig og afslappende træning om aftenen.

Løb gør det også lettere at falde i søvn, fordi det ilter hele kroppen, også hjernen. Ilt er et meget vigtigt element i vores krop, og en “frisk forsyning” af det et øjeblik, før vi går i seng, vil kun have en positiv effekt.

For de fleste af os betyder aftenløb også mere tid til at træne. Der er mindre stress, man skal ikke længere skynde sig nogen steder hen, og kvaliteten af træningen, som er langt vigtigere end den distance, man løber, forbedres derfor dramatisk. Den højere kvalitet af træningen kan også give sig udslag i en stærkere eftervirkning, såsom større fedtforbrænding, øget kondition og glæde ved træningen.

Minusser

På den anden side, selvom vi vil forsøge at lave en kvalitetstræning, kan den være mindre effektiv. Det skyldes, at vi sidst på dagen måske har mindre energi til at træne efter en intens dag.

Hvis du ikke laver din træning ordentligt, kan løb om aftenen også have den modsatte effekt – i stedet for at berolige din krop, kan det gøre den endnu mere urolig. Derfor, hvis du træner inden sengetid, så sørg for at gøre træningen mindre intens, så det ikke går ud over det at falde i søvn og berolige kroppen.

Løb midt på dagen – fordele og ulemper

Løb midt på dagen er en blanding af fordele og ulemper ved morgen- og aftenløb. Det er her, vi kan give os hen til en stærk og intens træning med en opvarmet krop og muskler, mens vejrforholdene på den anden side kan være et stort problem.

Fordele

Løb midt på dagen er helt sikkert et plus for kroppen, da det varmer muskler og led op. Vi er også godt vågne og har styrke nok til at gennemføre en effektiv, kvalitativ og intensiv træning, uden at det påvirker vores senere søvn.

Løb ved middagstid

Ulemper

Ulemperne i dette tilfælde afhænger af årstiden. Om vinteren kan luftforureningen, især i byerne, være høj, hvilket vil resultere i en træg vejrtrækning og mindre tilfredshed med træningen.

Om sommeren, på den anden side, kan høje temperaturer ledsage løberen under træningen. Uden tilstrækkelig hydrering kan det føre til dehydrering, svaghed og besvimelse. Høje temperaturer kan også have en negativ indvirkning på vejrtrækningen og tilfredsheden med træningen.

Mangel på tid, især på arbejdsdage, kan også være en overvejelse. For de fleste vil det være meget lettere at finde fritid om morgenen eller aftenen end midt på en travl dag.

Yderligere faktorer

Derudover har flere andre faktorer også indflydelse på den rette løbeform, herunder temperaturen udenfor, auraen og vejret samt kropstemperaturen. Det er også værd at sætte sig ind i de ekstra elementer, der påvirker det mest effektive løb.

Udendørs vejr og løb

Temperaturen udenfor påvirker også effektiviteten af løb. Den bedste temperatur til løb er omkring 12-15 grader celsius. Det er mellem disse grader, at vores krop varmes op med løbeøvelser og samtidig ikke overophedes. Dette er det højeste termiske niveau for en løber.

Til løb om sommeren er det bedst at vælge begyndelsen eller slutningen af dagen. På disse tidspunkter vil temperaturen om sommeren være køligere, hvilket vil betyde, at man føler sig mindre træt. Om vinteren vil du derimod undgå den høje forurening, som i byerne falder mellem ca. kl. 10 og 15-17. Desuden nedsætter træning i disse timer lungekapaciteten på grund af den lave luftfugtighed, det lavere tryk og løberens øgede hjertefrekvens, hvilket forårsager mere træthed. Som følge heraf kan der opstå dehydrering på trods af den lave temperatur.

Løb og temperaturen udenfor

Kropstemperatur

En yderligere faktor, der kan påvirke effektiviteten af vores træning, er vores kropstemperatur. For de fleste af os er vores kropstemperatur højest ved 18-tiden. Det er her, vi er mest fokuserede, føler mindre træthed under træning, har en kortere reaktionstid, og vores muskler og led er mest opvarmede.

Men hele forskellen i kropstemperatur i løbet af dagen er ca. 1 grad celsius. Det er relativt lidt, og en nybegynder kan måske ikke mærke nogen forskel. Et vigtigere element er ikke desto mindre en god opvarmning og en ordentlig kost, herunder overholdelse af måltidernes tidspunkter, mængde og kvalitet.

Se mere her:

Summa summarum – hvornår er det bedst at løbe?

På trods af de mange faktorer, der har indflydelse på, om det er bedre at løbe om morgenen eller om aftenen, afhænger det stadig af vores livsstil, vores ansvar og vores egne personlige ønsker. Men når vi får muligheden, er det værd at spørge os selv, hvilken slags resultater vi ønsker at opnå, og om vi har styrke nok til at løbe på det planlagte tidspunkt: morgen, aften eller dagtimerne.

Ikke desto mindre – uanset hvilket tidspunkt du vælger, krydser jeg fingre for, at du når dine mål hurtigt og effektivt!

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Sport