- Udstationeret af Kirsten Andersen
Gynækologen er stadig forbundet med et stort tabu i mange kredse, hvilket betyder, at vi ofte ikke kender bredden af hans eller hendes kompetencer, og hvilke tilstande vi kan komme til ham eller hende med. Gynækologi er et område, der er ekstremt vigtigt i enhver kvindes liv, hvilket betyder, at jo mere vi ved om det, jo bedre. Hvordan foregår et besøg hos en gynækolog, og hvad gør han eller hun egentlig?
Indholdsfortegnelse
Gynækolog – hvem er det?
En gynækolog er specialist i gynækologi, som er den gren af lægevidenskaben, der beskæftiger sig med både behandling og forebyggelse af de kvindelige kønsorganer. Det er værd at aflive den almindelige myte om, at han kun beskæftiger sig med voksne kvinder før eller under overgangsalderen. Gynækologen beskæftiger sig også med børn og ældre – der er ingen aldersdifferentiering her, selvom alle gynækologer har en specialisering.
Det er også værd at vide, at gynækologen også har en bred viden om obstetrik, hvilket gør ham eller hende til den person, der ofte byder fødsler velkommen og rådgiver om perinatale emner, når der altid er mange spørgsmål.
Da vi allerede ved, hvad en gynækolog laver, er det værd at zoome ind på, hvilke undersøgelser hun udfører.
Hvilken slags undersøgelser hos en gynækolog?
Hans kompetenceområde er ret bredt, så det er værd at finde ud af, præcis hvad en gynækolog laver. Den mest grundlæggende undersøgelse er at indføre et spekulum i skeden for at visualisere skiven og livmoderhalsen. Dette hjælper med den indledende visuelle inspektion samt indsamling af materiale til cytologi. Af og til vil det også være nødvendigt med en transvaginal ultralyd for at kontrollere organernes tilstand nærmere og muligvis opdage abnormiteter.
Hvad laver gynækologen?
Patienter undrer sig ofte over, hvordan et besøg hos gynækologen foregår. Den første af disse undersøgelser udføres næsten altid, men gynækologens spørgsmål vil helt sikkert være en nødvendighed, som normalt vil vedrøre datoen for den sidste menstruation, deres regelmæssighed, blødningsmængden, mulige smerter og andre bekymrende symptomer. På den måde vil gynækologen være i stand til at finde årsagen til problemet, hvilket vil hjælpe med at implementere behandlingen hurtigere.
Det er også værd at vide, hvilke blodprøver gynækologen bestiller. En ren morfologi vil i dette tilfælde blive beriget med bestemmelse af niveauet af kønshormoner, så gynækologen ved nøjagtigt, hvilke lægemidler han kan bruge.
Med hvilke symptomer er det værd at gå til gynækolog?
Symptomer kan selvfølgelig variere fra person til person, hvilket betyder, at intet ubehag eller forandring skal undervurderes. Det er dog værd at tage et kig på de mest almindelige klager, der kan indikere abnormiteter i kønsorganerne.
Vi bør være særligt opmærksomme på disse symptomer:
- smerter i underlivet,
- overdrevent smertefulde menstruationer,
- udflåd,
- vaginal kløe og svie,
- perianale smerter,
- vaginal tørhed,
- uregelmæssige perioder,
- overdrevent blodtab under menstruation,
- problemer med at blive gravid samt symptomer på at blive gravid.
Hvad gør gynækologen?
Når man allerede kender til bekymrende symptomer, er det værd at finde ud af, hvad gynækologen gør, når han eller hun bliver opmærksom på dem. Efter at have bestilt undersøgelser er de mest almindelige sygdomme, som gynækologen beskæftiger sig med:
- vaginale infektioner,
- polypper i livmoderen,
- erosioner i livmoderhalsen,
- hyperplasi af slimhinden,
- infertilitet,
- hormonmangel forårsaget af overgangsalderen.
Som du kan se, kan tilstandene være meget forskellige fra hinanden, hvilket gør det vigtigt ikke at benægte eller ignorere et bekymrende symptom.
Hvad er ellers værd at vide om gynækologen?
Mange kvinder undrer sig over, om en gynækolog kan udskrive et kardex. Der er stadig en mærkelig forestilling om, at gynækologen er en så specifik specialist, at man ofte glemmer, at han eller hun bare er en læge, som selvfølgelig kan og bør udskrive, hvis det er nødvendigt for rekonvalescensen.
Det er også nyttigt at vide, hvordan sygdomme i kønsorganerne oftest behandles. PCOS, små cyster, infertilitet og menopause-relaterede symptomer behandles alle med vaginale piller, som er langt mindre invasive end udsigten til et indgreb eller en operation. Der er selvfølgelig tidspunkter, hvor det vil være nødvendigt – især i tilfælde af livmodermyomer, store cyster og livmoderpolypper.
Kirsten Andersen
Se mere: Sundhed