Hvad er de traditionelle supper til juleaften i Polen?

Hvad er de traditionelle supper til juleaften i Polen?

I Polen er der ikke to juleaftensborde, der er ens – hvert har en ret, der er tilberedt på en unik måde. Måske er de største forskelle i supperne; denne ret, som traditionelt starter middagen, er lavet med en række forskellige ingredienser – fra grøntsager til fisk til frugt. Til dem, der planlægger denne særlige middag, foreslår vi, hvilken suppe der passer bedst til den polske tradition juleaften.

Uovertruffen borsjtj til juleaften

Julebordets ubestridte konge, uanset fra hvilken region i Polen. Juleaftens borsjtj er traditionelt lavet med en rødbedesurdejsbase, som giver den en karakteristisk syrlig smag. Varmende og krydret med et strejf af hvidløg og merian er det den perfekte start på en julemiddag. Afhængigt af den hjemlige tradition serveres den med forskelligt tilbehør, f.eks:

  • ravioli (stegt i smør i Krakow, serveres på en separat tallerken)
  • krokiety
  • paszteciki
  • kulebiak
Borsjtj til juleaften

Suppe juleaften? Helt klart svampesuppe!

Svampesuppe juleaften er en absolut klassiker, som med sin unikke aroma og konsistens indfanger essensen af jul. Den mest autentiske og traditionelle version indeholder tørrede vilde svampe (helst porcini), men kan også tilberedes med almindelige svampe. Selvom den er meget populær i alle dele af Polen, er der nogle forskelle i det tilbehør, den serveres med. De mest almindelige muligheder her er łazanki, kartofler og også croutoner.

Hvilken suppe til juleaften?

Fiskesuppe juleaften? Det er værd at prøve!

Fiskesuppe til juleaften kommerpå bordet den 24. december, men ikke så ofte som rød borsjtj med ravioli eller svampesuppe. Den er mest almindelig i Vestpommern og Kasjubien, hvilket virker forståeligt, da der er konstant adgang til frisk fisk af høj kvalitet i disse regioner. Traditionelt tilberedes den af stykker af karpe, der er tilovers fra andre retter – hoveder, ben og haler – men i nogle husholdninger vælger man en anden type fisk: Sild, torsk eller ørred. Tilsæt nogle italienske grøntsager, og du har en fremragende, fyldig ret, der på ingen måde står tilbage for andre traditionelle supper til juleaften.

Julens fiskesuppe

Frugtsuppe til juleaften – hvad består den af?

Vi er mere vant til at tilberede en tørret frugtkompot af frugt. I nogle dele af Polen, f.eks. i Kujawy-regionen, er blommesuppe juleaften stadig en integreret del af julemenuen. Den tilberedes på basis af røgede kulblommer, som giver den karakteristiske røgede og endda lidt kødfulde smag. Den serveres som regel sød med dumplings. En variant er schlesisk moczka, som er lavet af honningkager, der er blødgjort med væske (f.eks. øl), nødder og valnødder. Interessant nok brugte den ældste version af denne ret ikke søde drikke til at supplere den krydrede smag af dejen, men… fiskehovedbouillon eller grøntsagsbouillon.

Traditionel suppe juleaften – mandelsuppe

Den måske mest usædvanlige, men stadig traditionelle suppe juleaften serveres sød. Den serveres som en dessert i slutningen af festen, snarere end den tørre ret, vi normalt forbinder supper med. Basen er en tynd, vaniljeagtig budding lavet af mælk, sukker og kartoffelmel, smagt til med kanel og vanilje. Før i tiden kunne man kun få den i de riges hjem, da mandler var en sjælden og luksuriøs vare. Selvom dens værdi har ændret sig i mellemtiden, har mandelsuppe alligevel ikke fundet en permanent plads i polske husholdninger og er blevet mere en sjældenhed end et hverdagsmåltid

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Køkken


Portal dla kobiet - poradniki, moda, zdrowie i uroda | Imperium kobiety
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.