Hvornår og hvordan skal man tage en graviditetstest?

Hvornår og hvordan skal man tage en graviditetstest?

Graviditetstests har i mange år været den mest bekvemme og nemmeste måde for en kvinde at tjekke sin graviditet på. De er billige og bredt tilgængelige, og alle kan købe dem. Det er dog vigtigt at huske, at denne type test ikke er en 100% bekræftelse af graviditetsstatus og skal udføres på det rigtige tidspunkt for at resultatet er meningsfuldt og pålideligt. Hvornår skal man tage en graviditetstest? Hvordan ser sådan en test ud, og er der en chance for at tage fejl? Her er de vigtigste fakta om graviditetstests!

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage en graviditetstest – vælg det bedste tidspunkt

Selvom spørgsmål om samleje og dets konsekvenser har været på alles læber i mange år, og skolelektioner dækker i det mindste nogle af disse emner, er der stadig lidt snak om graviditetstests – alle ved, hvad de er, men i virkeligheden efterlader denne type test stadig mange tvivl. Hvornår er en graviditetstest pålidelig, og hvornår er det bedste tidspunkt at tage den?

Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at de første symptomer, der er karakteristiske for graviditet, først viser sig efter ca. 4-6 uger – så der er ingen indikation af sundhed i de tidlige stadier af graviditeten. Der er dog visse “regler”, der skal følges, for at en positiv graviditetstest er helt pålidelig:

  • du bør ikke tage testen tidligere end 7-8 dage efter samleje og ægløsning – det er her, der er størst risiko for, at testen kommer tilbage negativ på trods af graviditet.
  • det bedste tidspunkt at tage testen på er den første dag i din forventede menstruation eller dagen efter, at din menstruation starter.
  • hvornår skal man tage en graviditetstest – om morgenen eller om aftenen? I teorien gør det ingen forskel, om du tager den på det bedste tidspunkt. Men ifølge nogle eksperter er det tilrådeligt at tage den om morgenen, fordi det er der, koncentrationen af choriongonadropin (hCG) i urinen er højest.
  • hvis en kvindes menstruationscyklus er naturligt uregelmæssig, anbefales det at vente et par dage fra dagen for den planlagte menstruation og først derefter tage testen.

Typer af graviditetstests – hvordan kan man se forskel på dem?

Valget af graviditetstest på det farmaceutiske marked er meget bredt – deres typer skelnes efter måden at urinere til testen på. Det er derfor ikke muligt klart at afgøre, hvordan man udfører en graviditetstest, da hver type test udføres forskelligt – dog er brugsanvisninger altid inkluderet på emballagen. Der skelnes mellem graviditetstest:

  • pladegraviditetstest – i dette tilfælde udføres testen med en pipette – urinen, der er placeret i en skål, øses op i den medfølgende pipette og dryppes ned i det medfølgende felt.
  • strom graviditet stest – denne test kaldes ofte en “markør” test på grund af dens udseende. For at udføre testen skal du fjerne hætten og urinere på den absorberende spids.
  • strimmelgraviditetstest – denne type test udføres ved hjælp af en speciel teststrimmel, der dyppes i urin, som tidligere er blevet placeret i en beholder.
Hvornår skal man tage en graviditetstest?

Kan en graviditetstest være forkert?

Et af de hyppigst stillede spørgsmål fra kvinder er helt sikkert, om en test kan være negativ på trods af graviditet. Graviditetstests, uanset hvilken slags, er meget pålidelige, men de giver aldrig et 100 procent resultat. Det skyldes en række faktorer, herunder forkert udførelse og at man tager graviditetstesten for tidligt. Husk derfor også at besøge din gynækolog, som vil be- eller afkræfte testresultatet efter en grundig undersøgelse.

Graviditetstestresultat, eller hvordan fungerer en graviditetstest?

Resultatet af en graviditetstest er meget let at aflæse. Du skal dog huske at vente en rimelig tid, så resultatet er så pålideligt som muligt. En positiv graviditetstest og graviditet er til stede, hvis to linjer er synlige i det angivne felt – en intens i området (C) og en ved mærket (T). Hvis linjen kun er ved (T), kan testresultatet være negativt

Hvor meget koster en graviditetstest på apoteket?

Graviditetstest – pris

Blandt de tests, der er tilgængelige på markedet, er der virkelig mange typer og producenter, der er ansvarlige for deres distribution – så hvor meget en graviditetstest koster, afhænger af salgsstedet og fremstillingsvirksomheden. Men graviditetstests er ikke dyre. Priserne varierer normalt mellem €4 og €10.

Det eneste spørgsmål, der er tilbage, er: Hvor kan man købe en graviditetstest? I dag kan du få den slags tests overalt – ud over på apoteker kan du nu også finde dem i supermarkeder, på apoteker og endda på tankstationer. Så tilgængeligheden er faktisk ret god.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Sundhed