- Udstationeret af Kirsten Andersen
Anæstesilægen har en meget vigtig rolle på hospitalet. Det skyldes, at han eller hun ikke kun er involveret i at give anæstesi til procedurer og operationer. I det følgende indlæg forklarer vi, hvad en anæstesilæge laver, og hvem en læge med denne specialisering er. Vi inviterer dig til at læse artiklen.
Indholdsfortegnelse
Anæstesilæge – hvem er det, og hvad er deres speciale?
Anæstesilægen er en læge, der ofte omtales som en “stedfortrædende skytsengel”. Hans eller hendes kompetence er afgørende, især når man tager sig af en patient før, under og efter en procedure eller operation. Det skyldes, at anæstesilægen er specialiseret i den perioperative pleje af patienten. Det er hans eller hendes opgave at vælge den rette bedøvelsesmetode til den syge patient og at tage sig af ham eller hende under operationen. Det betyder, at anæstesilægens arbejde er tværfagligt. Han eller hun samarbejder med forskellige specialister, så de kan fokusere på deres eget arbejdsområde.
Anæstesilægen kaldes også “smertelægen”, fordi han eller hun har mest erfaring på dette område. Hans eller hendes arbejde består i at behandle smertepatienter, ikke kun på hospitalet, men også på smerteklinikker.
Hvad laver en anæstesilæge? Hvilke ansvarsområder har han/hun?
Anæstesilægens job er at tage sig af patienten før, under og efter operationen. En læge med speciale i anæstesiologi beskæftiger sig også med behandling af forskellige former for smerter.
Hvad gør anæstesilægen før operationen?
Hans/hendes primære opgave er at forberede patienten til operationen eller indgrebet. For at gøre dette skal anæstesilægen gennemføre en samtale, hvor han eller hun stiller patienten forskellige spørgsmål. Det, som anæstesilægen spørger om før operationen, er primært spørgsmål om patientens helbredstilstand. Følgende oplysninger er afgørende for lægen:
- tidligere sygdomme,
- kroniske medicinske tilstande,
- tidligere behandling,
- medicin, der tages i øjeblikket,
- allergier over for specifikke allergener.
Anæstesikonsultationen før operationen er en meget vigtig fase, hvor patienten skal være ærlig over for lægen. Det skyldes, at de oplysninger, som anæstesilægen får, gør det muligt for ham eller hende at vælge den mest hensigtsmæssige anæstesimetode til patienten.
Efter at have interviewet patienten vælger anæstesilægen bedøvelsesmetoden og diskuterer den med patienten. Anæstesilægen informerer derefter patienten om, hvordan proceduren vil se ud, og hvad de forskellige stadier af proceduren vil være. På den måde skal anæstesilægen sikre, at patienten er mentalt tryg inden indgrebet.
Hvad laver anæstesilægen på operationsstuen?
Anæstesilægen spiller også en vigtig rolle på operationsstuen. Hans eller hendes opgave er at give bedøvelse og overvåge patientens tilstand under operationen. Anæstesilægen er derfor ansvarlig for at overvåge patientens vitale tegn og yde assistance i tilfælde af en livstruende nødsituation. Selvom mange mennesker ikke er klar over det, sikrer anæstesilægen også patientens komfort efter operationen. Desuden er han eller hun ansvarlig for at administrere smertebehandling.
Anæstesilæge – hvad laver han/hun på hospitalet?
Efter en specialisering bliver anæstesilægen smertespecialist. Han behandler patienter med posttraumatiske smerter, postoperative smerter eller svære kroniske smerter. Anæstesilægens arbejde er også unægteligt forbundet med patienter, der lider af smerter i forbindelse med kræft. Han eller hun tager sig også af patienter på intensivafdelinger, hvis tilstand er defineret som kritisk. En anden vigtig funktion for anæstesilægen på hospitalet er at være en del af genoplivningsteamet. Anæstesilægen tilkaldes i nødsituationer, hvor patienternes liv er i fare.
Hvor kan man finde en anæstesilæge?
En læge med speciale i anæstesiologi findes på alle hospitalsafdelinger. Han eller hun er involveret i den perioperative pleje af patienter samt i behandlingen af forskellige typer smerter. Tilstedeværelsen af en anæstesilæge på hospitalet er meget vigtig, da han overvåger livsfunktionerne hos de patienter, der behandles, og redder dem i livstruende situationer.
Kirsten Andersen
Se mere: Sundhed