Hvordan river man tapet ned for at sætte nyt tapet op?

Hvordan river man tapet ned for at sætte nyt tapet op?

Der er mange grunde til, at man skifter tapet i rummene. De mest almindelige grunde er snavs, der ikke kan fjernes, skader, der gør væggene grimme, eller simpelthen opfriskning af interiørets udseende. Arbejdet starter med at rive det gamle tapet af. For at komme i gang skal du have det rigtige værktøj, og rummet skal være forberedt. I denne artikel lærer du, hvordan du river tapetet af væggen, så du nemt kan sætte nyt tapet op.

Hvordan forbereder jeg mig på at fjerne tapet? Hvad skal du være opmærksom på?

At fjerne tapet er ofte en hurtig proces, der ikke kræver værktøj eller forberedelse. Men uanset typen og tilstanden af det tapet, du vil tage ned, skal du tænke over, hvordan du tager det ned på forhånd, så hele processen er så let som muligt, og du ikke skal håndtere en masse rengøringsarbejde

sådan downloader du tapet

Først skal du kigge på væggene for at se, om der hænger noget. Hvis der er hængende ting, f.eks. hylder, gardinstænger, billeder, væglamper, skal alt fjernes. Koblingsrammer kan også gøre det svært at rive tapetet af hurtigt, så det er en god idé at fjerne dem først.

Beskyt kabler og stikkontakter

Når man river det nuværende tapet af væggene, bruger man ofte vand. I dette tilfælde er det vigtigt, at de komponenter, der ikke må komme i kontakt med vand, beskyttes korrekt. Det gælder også stikkontakter og kabler. For at øge sikkerheden kan du slukke for strømmen i det rum, der skal renoveres

Beskyt møbler og gulve

Fjernelse af tapet skaber en masse støv. Det er den slags støv, der er svært at fjerne fra f.eks. møbler. For at undgå dette er det tilrådeligt at dække møblerne med plastfolie eller fjerne dem fra det rum, der skal renoveres

Du bør også dække gulvet med plastfolie eller avispapir. Især hvis du har et trægulv, som ikke bør udsættes for fugt i længere tid. Plastfolien fastgøres bedst med malertape.

Tør fjernelse af tapet

Tapet kan rives af på to måder:

 • vådt,
 • tør.
sådan tørrer du tapet af

Den tørre metode er ikke en af de nemme metoder, da den er meget arbejdskrævende. Men i nogle tilfælde kan det være den eneste mulighed, hvis man ikke kan bruge vand. Prøv først den tørre metode til tapetfjernelse, og hvis tapetet ikke vil løsne sig, så prøv den våde metode.

Den tørre metode er den tapetafrivningsmetode, der fungerer godt til tapeter som vinyl, non-woven eller glasfiber

Hvordan river jeg tapet af med den tørre metode?

Med denne metode skal du trække tapetet af langsomt og i en lav vinkel, mens du ser tapetet trække sig af. Den bedste måde at starte afrivningen på er fra et hjørne ved at underminere tapetet med en malingsskraber og derefter trække materialet af væggen.

Når du arbejder med en spartel, skal du være forsigtig, så du ikke beskadiger væggen. Hvis du ikke er forsigtig, vil det føre til fordybninger i væggen og unødvendige huller. Hvis væggen er beskadiget, skal du glatte den med en spartel eller skraber.

sådan fjerner du tapet fra en væg

Hvis tapetet løsner sig i hele stykker uden problemer, når du river det af, kan du fortsætte med gipsvæggen. Hvis du opdager, at tapetet begynder at rive, når du river det af, skal du bruge den våde metode.

Værktøj til tør fjernelse af tapet

Her er de redskaber, du skal bruge til at fjerne tørt tapet:

 • metalskraber til maling
 • tapetskraber
 • plastfolie (for at beskytte møbler og gulve)
 • malertape
 • sandpapir eller elektrisk slibemaskine

Våd fjernelse af tapet

Den våde metode tilbyder to ekstra metoder. Man kan bruge en sprayflaske fyldt med vand. Her sprøjter man direkte på tapetet to gange. Lad det sprøjtede materiale trække ind i 10-15 minutter. Når tiden er gået, skal du bruge en malerspartel til at underminere hjørnet af det afrevne tapet. Herefter skulle det være muligt at trække tapetet af væggen uden problemer.

hvordan man fjerner tapet i marokko

Hvis det ikke gør det, skal du blot sprøjte tapetet med varmt vand igen. Lad tapetet trække i yderligere 10-15 minutter, og træk det derefter af igen med en spartel.

Brug af specielle præparater

Det er også muligt at bruge specielle præparater til at fjerne tapet og lim. Materialet kommer så af i hele plader. Præparaterne fås i form af koncentrater. Det skal fortyndes med vand og blandes i en spand. Præparatet trænger ind i tapetet og svækker det klæbemiddel, der holder materialet på plads

Før man påfører præparatet på tapetet, skal det skæres til med specialværktøj. Det gør, at stoffet absorberes hurtigere. Bagefter skal væggen renses for limrester med en speciel vægrensebørste, før du kan spartle og tapetsere.

sådan fjerner du tapet

Værktøj til fjernelse af vådt tapet

Her finder du det værktøj, du skal bruge til at fjerne vådt tapet:

 • spand
 • malerspartel
 • vand
 • tapetfjerner
 • tapetskærer (bogbinderkniv) eller spidsrulle, tapetstanse
 • vægrensebørste (med hårde børster)
 • malertape
 • selvklæbende papirtape

Hjemmemedicin til fjernelse af tapet

En gennemprøvet og meget effektiv metode til at fjerne tapet derhjemme er at bruge vand og eddike. Denne metode gør det lettere og hurtigere at fjerne gammelt tapet. Hvordan kan du fjerne tapet fra væggen på denne måde? Du skal blot tilberede lunkent vand og blande det med halvanden eddike. Sprøjt derefter vand på væggen, eller fugt den med en våd svamp. Lad den våde væg stå i 20 minutter.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Tapet


jaka tapeta do kuchni

Hvilket tapet til køkkenet?

29 november 2023 | Autor: Kirsten Andersen
Køkkenet er et rum, hvor tapet giver en original vægdekoration, samtidig med at det beskytter mod snavs og fugt. Der findes forskellige typer tapet, som bør tilpasses rummets type og...
Læs mere
Jaka tapeta do małej sypialni

Hvilket tapet til et lille soveværelse? Stilfulde arrangementer

09 november 2023 | Autor: Kirsten Andersen
Tapet er på vej tilbage. De bliver mere og mere almindelige i det moderne hjem eller lejlighed. De er helt anderledes end de modeller, man forbinder med familiehjemmet. I dag...
Læs mere
jaka tapeta do przedpokoju

Hvilket tapet til entreen?

30 november 2023 | Autor: Kirsten Andersen
Entréen er visitkortet til ethvert hus og enhver lejlighed. Det er her, den besøgende får et første indtryk af interiøret. Derfor skal entréen være æstetisk tiltalende. Tapet er en flot...
Læs mere