Hvad laver en kardiolog, og hvem er han eller hun?

Hvad laver en kardiolog, og hvem er han eller hun?

Næsten halvdelen af alle dødsfald i vores land er forårsaget af hjerte-kar-sygdomme. Polakkerne er tilbageholdende med at passe på deres hjerte og undgår så vidt muligt at gå til lægen. Tidlig diagnose er vigtig for at forhindre de ubehagelige konsekvenser af hjertesygdomme, som i sidste ende endda kan være dødelige. Hvorfor er det vigtigt at få tjekket sit hjerte regelmæssigt, og hvilken læge skal man gå til, hvis man opdager, at der er noget galt med hjertet?

Hvem er en kardiolog, og hvad laver han eller hun?

En kardiolog beskæftiger sig ikke kun med medfødte hjertefejl, men også med hjerte-kar-sygdomme, som forårsager meget ubehag og er den største dødsårsag i vores land. Baseret på ikke-invasive undersøgelser som EKG eller ekko kan denne læge i første omgang diagnosticere problemet og anbefale en passende behandling.

Regelmæssige besøg hos hjertelægen er vigtige, især for folk, der kæmper med forhøjet blodtryk. De giver mulighed for konstant kontrol af det kardiovaskulære system og sikrer korrekt behandling på hvert stadie af sygdommen.

Kardiolog - hvad han laver

En henvisning til en kardiolog kan ske under et besøg hos den praktiserende læge. Hvis du er presset på tid, er det tilrådeligt at bestille en privat tid; der er ingen henvisning nødvendig. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du går til en betalt aftale, vil eventuelle yderligere tests ikke blive refunderet af National Health Fund.

Hvornår bør man se en kardiolog?

De fleste af os forbinder hjertesygdomme med stærke smerter i brystet. Sådanne symptomer, især hvis de forværres efter anstrengelse, er en absolut indikation for et akut besøg hos hjertelægen. Desværre udvikler hjerte-kar-sygdomme sig meget ofte asymptomatisk eller forårsager klager, der ikke er forbundet med hjertet.

Usædvanlige symptomer, der kan skyldes hjerte-kar-sygdomme

 • smerter i kæben
 • blødende tandkød,
 • dårlig ånde,
 • smerter i armene

Typiske symptomer på sygdomme i hjertet og kredsløbssystemet

 • smerter i brystet,
 • åndenød,
 • hjertebanken
 • hurtig træthed,
 • besvimelse,
 • svimmelhed.

Hvornår skal man se en kardiolog?

Du bør absolut altid gå til en kardiolog, hvis du har mistanke om, at dine klager skyldes kardiovaskulære eller hjerteproblemer. En god kardiolog er i stand til hurtigt at diagnosticere problemet og forbedre vores livskvalitet ved at indføre en passende behandling.

Hvornår skal man se en kardiolog?

Kardiolog – hvad laver han eller hun, og hvordan forløber besøget?

Mange undrer sig over, hvordan et besøg hos en hjertelæge er, før de går til lægen. Faktisk er det ikke særlig forskelligt fra et typisk lægebesøg. Det første, hjertelægen skal gøre, er at optage en så grundig sygehistorie som muligt. Det næste skridt er at måle patientens blodtryk og lytte omhyggeligt.

Hvad undersøger hjertelægen?

Kardiologen undersøger først og fremmest vores hjerte. Til det formål kan han eller hun bruge specialiserede tests som f.eks. et EKG. Det giver en nøjagtig vurdering af, hvordan hjertet fungerer. Hvis der er mistanke om sygdomme i dette organ, kan der foretages yderligere tests som f.eks:

 • Hjerte Holter,
 • EKG Holter,
 • Træningstest.
 • Hjerteekko,
 • ULTRASOUND.
Sådan ser et besøg hos en kardiolog ud

Kun en komplet diagnose giver mulighed for en endelig vurdering af vores kardiovaskulære system. Det giver os mulighed for at indføre effektiv farmakologisk behandling eller, om nødvendigt, at udføre specialiserede procedurer. Alt afhænger virkelig af, hvilken sygdom der er blevet diagnosticeret.

Hvorfor bør man ikke udskyde et besøg hos hjertespecialisten?

Jo senere du besøger en specialist, jo mindre er chancen for helbredelse – det er værd at huske på, næste gang du begynder at forklare dine problemer med dårligt vejr og udmattelse. Hjerteproblemer bliver ofte undervurderet, fordi de ikke er så alvorlige til at begynde med.

Når der opstår stærke brystsmerter, er sagen desværre allerede meget alvorlig og kræver øjeblikkelig lægehjælp. Regelmæssige besøg hos en specialist kombineret med selvkontrol af blodtrykket er måske ikke en 100% garanti for et langt liv, men de forhindrer utvivlsomt de ubehagelige konsekvenser af hjerte-kar-sygdomme, som i ekstreme tilfælde ender med patientens hurtige død.

Vi bør huske dette og ikke undervurdere selv tilsyneladende trivielle klager, der kan indikere hjerteproblemer.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Sundhed