Hvordan syr man tape i et gardin? Trin for trin-guide

Hvordan syr man tape i et gardin? Trin for trin-guide

Smukke gardiner i vinduerne får en lejlighed til at føles hyggelig og speciel. På den ene side skal du derfor sørge for, at de passer stilmæssigt til det, der er i rummet. Når du har valgt et gardin, er et lige så vigtigt skridt at hænge det op. Det er værd at bruge et par minutter mere på at gøre det rigtigt – på den måde vil gardinet altid hænge godt. En af de bedste måder er at sy et særligt rynkebånd ind i gardinet. Hvordan syer man et bånd i et gardin trin for trin?

Hvilket bånd skal man sy i gardinet?

Båndet har i praksis den funktion, at det stabiliserer stoffet. Vi kan vælge mindst flere varianter af dets bredde fra 2,5 cm op til 10 cm. De smalleste bånd bruges til korte og lette gardiner, og jo bredere båndet er, jo bedre kan det klare en masse tungt materiale. Det vil lægge gardinet på en smuk måde, selv på trods af dets størrelse. De bredeste bånd bruges som standard til syning af gardiner med bøjler.

sådan syr du et bånd til et gardin

En anden variabel er gardinbåndets stivhed. De stivere og tykkere bomuldsbånd bruges til tungere stoffer, mens nylonbånd bruges til lettere stoffer. Hvilket gardinbånd skal man så bruge til voilégardiner? Disse ekstremt sarte gardiner vil fungere bedst med tynde og gennemsigtige bånd.

Hvad er værd at tjekke, før man syr tape i et gardin?

En sidste overvejelse er, hvordan folden er lavet. Blandt de mest populære folder kan vi nævne plisseret tape, overlappende tape (hvor folderne er lavet med små mellemrum) og såkaldte ‘dragon’-folder, hvor foldemønsteret er vekslende. Derfor undrer mange damer sig over, hvordan man syr dragebånd i deres gardiner, da det virker svært på overfladen, men giver en meget original og elegant effekt på stoffet. En interessant dekorativ effekt kan også opnås med sommerfugle-gardintape.

hvilken tape til voilégardiner

Hvordan syer man et gardinbånd? Instruktioner

  1. Fastgør båndets snore – det er meget vigtigt at forsegle snorene med tape eller lave knuder i deres ender. På den måde bliver de ikke væk eller forskubbet under syningen. Ellers bliver du nødt til hele tiden at tjekke deres position.
  2. Sæt tapen på kanten af gardinet – afhængigt af hvilken tape du vælger, kan det være nødvendigt at efterlade en lille margen øverst. Lad et par centimeter være tilbage i starten, så er det nemmere at folde senere, og du kan altid klippe det til senere. Hvilken side skal båndet syes fast til gardinet? Det er meget vigtigt, at snorene er på ydersiden, så du kan manøvrere dem senere. Når du spekulerer på, hvordan du syr tapen fast til gardinet på en permanent måde, er den bedste løsning selvfølgelig at bruge en symaskine. Hvis du ikke er vant til at sy, er det en god idé at øve dig et stykke tid inden.
  3. På dette tidspunkt skal gardinbåndet sys på. For at gøre det lettere at sy båndet fast i gardinet, kan du først hæfte det hele sammen med synåle. Hvis du gerne vil være sikker på, at maskinsømmen bliver perfekt, kan du også sy tapen fast til gardinet med en løs håndsøm i form af en lukning, hvilket dog er ret tidskrævende. Vi indstiller maskinen til lige sting og syr båndet fast til gardinets kant. Desuden kan vi i et andet trin vælge en anden syning, parallelt med den første, hvilket fungerer godt, når gardinbåndet er meget bredt.
  4. Det forberedte gardin skal stadig arrangeres. Når man ved, hvordan man syr båndet til gardinet, er det nu nødvendigt at trække i snorene og kontrollere den fold, der er lavet. Gardinerne på båndet skal lægge sig pænt i forhold til den foldetype, vi har valgt. Det hele kan derefter hænges op og arrangeres i vinduet.
sådan syr du et gardinbånd i trin for trin

At sy tape i et gardin – hvad skal jeg huske?

Som du kan se, kan vi ved at tjekke, hvordan man syr et bånd til et gardin, hurtigt få klare instruktioner og selv se, at det ikke er en vanskelig opgave. De eneste vanskeligheder, vi kan støde på, er håndteringen af den store mængde tungt gardinmateriale eller at lave sømmen på selve maskinen.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem