Hvilke opvaskemidler? Se liste

Hvilke opvaskemidler? Se liste

En opvaskemaskine er et af de bedste apparater, du kan have i dit hjem. Det er den, der giver dig mulighed for at spare en meget stor mængde tid og penge. Når du bruger en opvaskemaskine, er det en god idé at gøre dig bekendt med alle de produkter, du bør bruge i din opvaskemaskine. Se den fulde liste!

Rengøringsmidler til opvaskemaskine – en liste

Opvaskemidler omfatter bl.a:

 • kapsler til opvaskemaskine
 • skyllemiddel
 • saltvand
 • rengørings- og afkalkningsmiddel
 • affedtningsmiddel
 • luftfrisker
 • fedtkonserveringsmiddel
Rengøringsmidler til opvaskemaskiner

Kapsler til opvaskemaskine

Opvaskekapslerer en fast bestanddel i opvaskemaskinen. De er grundlaget for effektiv fjernelse af snavs og ren opvask. Opvaskekapsler findes i forskellige typer:

 • enkeltfunktion – kun til opvask, og når du køber dem, er salt og afspændingsmiddel også obligatorisk, og de koster mindst
 • 2in1 – tabletter, der renser og skyller og kræver ekstra salt
 • 3in1 – de renser, skyller og blødgør vandet (i teorien kræver de ikke længere salt og afspændingsmiddel separat)
 • 4in1 – renser, skyller, blødgør og beskytter opvaskemaskinen mod kalk
 • 5in1 – renser, skyller, blødgør vandet, beskytter opvaskemaskinen mod kalk og beskytter også glasvarer, den dyreste

Det er også værd at være opmærksom på kapslens form. Personligt anbefaler jeg den flydende form af tabletten, fordi jeg havde færrest problemer med at opløse den, hvilket nogle gange skete med hårde, faste kapsler.

Opvaskemidler - kapsler

Skyllemiddel til opvaskemaskine

Dette vaskemiddel får opvasken til at skinne og reducerer tørretiden. Det er et anbefalet middel, især med kapsler til enkeltfunktionsopvaskemaskiner. Et ekstra plus ved afspændingsmidlet er, at det også forhindrer striber på opvasken og efterlader en behagelig duft.

Selv om du bruger 2-i-1- eller 3-i-1-kapsler, er det stadig værd at hælde afspændingsmiddel i en gang imellem. Det er mere effektivt end kapslerne, og den mængde, der frigives, er ideel til en fuld opvaskemaskine.

Jeg anbefaler at bruge afspændingsmiddel i opvaskemaskinen – dine tallerkener vil skinne og se flotte ud uden striber, når du tager dem ud af opvaskemaskinen.

Rengøringsmidler til opvaskemaskiner - afspændingsmiddel

Salt i vandet

Vandsalt er et vigtigt element, ikke kun til selve opvasken, men især til opvaskemaskinen. Vand, især i større byer, er relativt hårdt. Formålet med opvaskemaskinesalt er at blødgøre det, så der ikke (eller i langt mindre grad) dannes kalk i opvaskemaskinen.

Det er meningen, at opvaskemaskinesalt skal gøre sit arbejde ved hjælp af natriumioner. Det er disse, der skal trænge ind i ionbytteren i apparatet og dermed blødgøre vandet. Saltet påvirker ikke smagen af vandet, så du behøver ikke bekymre dig om, at de tallerkener, du tager ud, er salte eller dækket af salt.

Det anbefales kraftigt at bruge salt i opvaskemaskiner – det forlænger apparatets levetid og holder det problemfrit.

Rengøringsmidler til opvaskemaskiner - salt

Rengøringsmiddel og afkalkningsmiddel

På trods af brugen af salt i opvaskemaskinen kan det ske, at der opbygges nogle fine kalkaflejringer i opvaskemaskinen. Derfor anbefaler jeg, at man en gang imellem bruger et rengørings- og afkalkningsmiddel. Når man bruger salt til opvaskemaskinen, bør man bruge et sådant rengøringsmiddel en gang hver 1-2 måned.

Dette vil fjerne ophobningen af kalk og snavsrester fra opvasken. Det er vigtigt at gøre dette, da undladelse af at gøre det kan resultere i en stigning i opvaskemaskinens energiforbrug, en dårlig lugt inde fra opvaskemaskinen, unøjagtig opvask og endda svigt af apparatet.

Affedtningsmiddel

Affedtningsmiddel er næsten et must, når man vasker op. Ud over snavs kan opvasken også være fuld af fedtrester. For at slippe af med det er det værd at bruge et affedtningsmiddel til at rense rør, filtre og slanger inde i opvaskemaskinen. Store mængder fedtrester kan få udstyret til at svigte.

Det er en god idé at bruge et affedtningsmiddel en gang hver 6. måned. Kør opvaskemaskinen på et program med høj temperatur, over 60 grader. Når affedtningsmidlet er opløst, vil det begynde at virke.

Affedtningsmiddel til opvaskemaskine

Luftfrisker

Luftfrisker er en form for tilsætning til opvaskemaskinen. Det er ikke obligatorisk. Det anbefales af hensyn til komforten. Brugen af den vil give en skøn duft inde fra opvaskemaskinen, som vil kunne mærkes, hver gang maskinen åbnes.

Smøremiddel til vedligeholdelse

Når man bruger en opvaskemaskine, kommer dens indre i kontakt med vand og varme. Disse faktorer gør opvaskemaskinen modtagelig for korrosion og nedbrydning af komponenter. Konserverende fedt beskytter komponenterne mod rust og reducerer friktionen under den igangværende cyklus. Det er til intern brug, primært til lejer og simmeringer.

Hvilke opvaskemidler?

Hvilke rengøringsmidler til opvaskemaskinen – resumé

For at en opvaskemaskine kan holde i mange år, har den brug for ekstra rengøringsmidler som f.eks. afkalkningsmidler, affedtningsmidler og opvaskesalt. De grundlæggende opvaskemidler er kapsler og afspændingsmiddel, som hjælper opvasken med at tørre hurtigere og undgå striber. En luftfrisker er også en tilføjelse til alle disse, som vil sikre, at der kommer en behagelig duft inde fra opvaskemaskinen.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem