Gardiner til vindueskarmen eller bag vindueskarmen? Hvilken længde skal jeg vælge?

Gardiner til vindueskarmen eller bag vindueskarmen? Hvilken længde skal jeg vælge?

Gardinet er et uundværligt element i boligindretningen. Det giver en passende atmosfære, beskytter mod lys og sikrer husstandens privatliv. Men deres valg kan ikke træffes tilfældigt. I den følgende artikel forklarer vi, hvad længden på gardinerne skal være, om gardinerne skal røre gulvet, og hvad standardlængden på gardiner er.

Hvad skal længden på gardinerne være?

Længden på gardinerne giver dig mulighed for at manipulere rummets optiske størrelse. Ved at montere gardinstangen i loftshøjde kombineret med meget lange gardiner får man indtryk af et meget højere rum. Denne løsning vælges især af ejere af rum, der er særligt lave. På denne måde kan de undgå en klaustrofobisk atmosfære i rummet.

Desuden er det værd at huske de nøjagtige mål, før man køber. Der er en grund til, at lange og korte gardiner har forskellige parametre. Et gardin, der er for langt, vil sprede sig for meget og samle støv. På den anden side vil et gardin, der er for kort, ikke give det ønskede privatliv eller se latterligt ud og ikke have nogen funktion. Det følgende afsnit af artiklen vil gå mere i detaljer med længden.

hvilken afstand er der mellem gardinet og radiatoren?

Gardiner til vindueskarmen

At vælge et gardin, der går helt ud til vindueskarmen, er en løsning, der vil fungere særligt godt i køkkenet. Afstanden mellem gardinet og vindueskarmen skal være mindst et par centimeter. Kontakten med det er meget uskøn. Det fremmer også tilsmudsning af gardinet, hvilket gør hyppig rengøring nødvendig. Standardlængden på gardiner i dette tilfælde ender cirka to centimeter over bordpladen.

Gardiner bag vindueskarmen

Disse ender normalt 5 til 10 centimeter under vindueskarmens niveau. De overlapper dog ikke radiatorernes niveau. I langt de fleste tilfælde er disse monteret under vindueskarmen. En større længde ville resultere i, at radiatorerne blev skjult. Derfor ville deres opvarmningsfunktion blive kraftigt reduceret. Det vigtige er imidlertid, hvordan man beregner gardinernes længde. Afstanden fra gardinstangen til enden af stoffet skal betragtes som gardinets længde. Eventuelle dele over gardinstangen er ikke relevante for længden.

Skal gardinet røre gulvet?

Når du allerede kender svaret på spørgsmålet “hvilken længde gardin til vindueskarmen”, kan du gå videre til at overveje, om gardinet skal røre gulvet. I langt de fleste tilfælde frarådes dette på det kraftigste. Først og fremmest betyder kontakt med gulvet uundgåelig støvopsamling. Der er også en trussel mod gardinets æstetik. Et gardin, der rører gulvet, kan foldes på en visuelt sjusket måde. Derfor anbefales det at trække omkring to til fem centimeter stof fra den beregnede afstand mellem gardinstangen og gulvet. Sådanne lange gardiner bruges for eksempel i altanvinduer. I deres tilfælde behøver du ikke at bekymre dig om at dække radiatoren.

om gardinet skal røre gulvet

Men i nogle arrangementer er der gardiner, der rører gulvet. I disse tilfælde opnås gardinernes længde til gulvet ved at tilføje fem centimeter til stoffets længde for at sikre, at de falder til gulvet. Det er som regel meget elegante stilarter. Men selv i sådanne arrangementer skal man forvente støv.

Hvor skal et kort gardin nå hen?

Radiatorerne, som er nævnt flere gange, spiller en vigtig rolle. Hvis lejligheden er svær at opvarme, bør du helt sikkert vælge meget korte gardiner. Hindret varmecirkulation kan have vidtrækkende konsekvenser. Det kan f.eks. være forkølelsessygdomme og i ekstreme tilfælde økonomiske bøder for at køle lokalerne ned.

gardinets afstand fra vindueskarmen

Et konkret eksempel er de såkaldte blondegardiner. Denne type gardin strækker sig rundt om midten af vinduet. De er oftest installeret i køkkener. På den måde er der ingen risiko for, at de bliver beskidte under det daglige køkkenarbejde.

Hvor langt væk er gardinet fra radiatoren?

Når man beregner denne afstand, er en simpel procedure tilstrækkelig. Mål radiatorernes og vindueskarmens afstand fra væggen. Tilføj mindst 5 centimeter korrektion for gardinets varmeinducerede vuggen til de opnåede resultater. Denne afstand vil sikre, at selv intensiv bølgen ikke fører til kontakt mellem gardinet og radiatoren.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem