Hvordan læser man energimærker?

Hvordan læser man energimærker?

EU’s aktiviteter har ført til indførelsen af energimærket på grundlag af forordninger og direktiver. Som et resultat er det muligt at sammenligne de samme apparater, men i forskellige udstyrskategorier. Hvad er energimærket helt præcist? Hvad er de vigtigste parametre på energimærket, og hvad er de ansvarlige for? Har et produkts energiklasse nogen indflydelse på regningen? Svarene på disse spørgsmål kan findes i den følgende artikel, som vi gerne vil opfordre alle interesserede læsere til at læse.

Hvad er et energimærke?

Hvis vi skulle definere energimærker, kunne vi konkludere, at de er klistermærker eller etiketter, der findes på husholdningsartikler. Det er dem, der informerer os om alle de tekniske parametre for apparaterne. På baggrund af dem kan vi sammenligne de forskellige egenskaber og træffe en endelig beslutning om køb af apparatet. Energieffektivitetsmærket gør det muligt at beregne, hvor meget elektricitet et bestemt apparat vil forbruge.

energimærke

Det er værd at nævne, at energimærkningen er den samme i alle lande (gælder for EU-lande). Denne type mærkning findes f.eks. på vaskemaskiner, opvaskemaskiner, køleskabe, klimaanlæg, lamper, fjernsyn og tørretumblere. De skal indeholde oplysninger om apparatets energiklasse. Den tidligere nævnte parameter er markeret med bogstaver, der spænder fra A (de mest effektive apparater) til G (de mindst effektive).

Hvordan læser man energimærket?

Undrer du dig over, hvordan man læser energimærker? Vi er her for at give dig et svar! Energieffektivitetsklassen informerer os om følgende parametre: funktionsevne, strømforbrug, støjemissionsniveau, ressourceforbrug, energieffektivitetsklasse. Afhængigt af individuelle behov kan andre aspekter være relevante for os.

Produktets energimærke viser os det årlige elforbrug. Det spænder fra A til G, som vi skrev om i det foregående afsnit. Når det gælder apparater som fjernsyn og radioer, er det strømforbruget i slukket tilstand, der er vigtigst. Denne parameter fortæller os, hvor meget elektricitet en enhed bruger, når den kun er i standbytilstand (tilsluttet, ikke i brug). Det er værd at være opmærksom på energimærket, da annoncerede påstande om energibesparelser kan vise sig at være langt ude i praksis.

Ud over at yde et direkte bidrag til at beskytte vores miljø, vil vi også være i stand til at træffe det bedst mulige valg med hensyn til udstyr. Som et resultat kan elregningen reduceres betydeligt. Når det gælder køleskabe, er det driftskapaciteten, der betyder noget, hvilket også er angivet på etiketten. Ved at analysere det årlige elforbrug kan vi beregne, hvor meget vi kommer til at betale for el. Det er tilstrækkeligt at antage, at 1 kW koster omkring 65 cent, og så gange de respektive værdier med hinanden.

Energiklasse og regninger

For mange mennesker er energieffektivitet vigtigt på grund af hensynet til miljøet. Når det drejer sig om at reducere elforbruget, er dette aspekt særligt relevant. Men langt de fleste kunder er opmærksomme på dette parameter, fordi der er mulighed for at spare penge på regningerne. Men er det virkelig sandt?

energimærkning af produkter

Først og fremmest skal vi være opmærksomme på, at den samme model af vaskemaskine med en B-klasse i stedet for en C-klasse helt sikkert kan være dyrere. Derfor bør vi foretage de nødvendige beregninger for at finde ud af, hvor lang tid det vil tage at tjene investeringen ind igen. Energimærket vil helt sikkert gøre det muligt for os at gøre dette. Ofte vil der være tilfælde, hvor besparelsen kun er en illusion, fordi prisforskellen først er tjent ind efter nogle år, når det er tid til at købe en ny maskine.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem