Hvordan vasker du håndklæder? Ved hvilken temperatur?

Hvordan vasker du håndklæder? Ved hvilken temperatur?

Mange mennesker undrer sig over, hvordan man vasker sine håndklæder effektivt. Det ser ud til, at det ikke er så svært at vaske håndklæder, men de har ofte en ubehagelig lugt eller føles ru at røre ved, når de er blevet vasket. Der er dog flere måder at afhjælpe dette på.

Hvordan vasker man håndklæder i vaskemaskinen efter købet?

Nye håndklæder skal vaskes før første brug. Den første vask er ekstremt vigtig, da den fjerner de overskydende farvestoffer og kemikalier, som håndklæderne er belagt med under produktionen. Desuden er vaskede håndklæder meget mere absorberende. Et nyt, uvasket håndklæde absorberer ikke fugt fra huden. En interessant behandling er at lægge håndklæderne i blød i mindst 24 timer, før man vasker dem første gang. Det vil opløse de kemikalier, som håndklæderne er gennemvædet med. Man kan tilsætte lidt eddike til det vand, som håndklæderne ligger i blød i, hvilket har en positiv effekt på farvernes levetid. Nye håndklæder vaskes bedst ved 60°C.

Hvordan vasker man håndklæder, så de ikke lugter?

Den dårlige lugt af håndklæder skyldes som regel bakterier. Håndklæder er den perfekte grobund for bakterier, når de ligger fugtige i vaskemaskinen, tørretumbleren eller i kurven med snavset linned. Håndklæder bør aldrig smides i vasketøjskurven umiddelbart efter badet, fordi de ikke har mulighed for at tørre godt i vasketøjskurven, og bakterier formerer sig på dem.

sådan vasker du håndklæder, så de ikke stinker

Badehåndklæder skal behandles med den største omhu, fordi de er tykkest og absorberer mest fugt. Selvom et fugtigt håndklæde giver bakterier mulighed for at vokse hurtigt, er det ikke den eneste årsag til ubehagelig håndklædelugt. En anden årsag er unøjagtig udskylning af vaskepulver eller væske, som tiltrækker snavs og bakterier. Du skal også holde øje med rester af skyllemiddel, da det danner en belægning på håndklæderne, som også giver bakterier mulighed for at vokse.

Ved hvilken temperatur skal håndklæder vaskes?

Den optimale vasketemperatur for håndklæder er 60°C. Denne temperatur dræber de fleste bakterier og vira uden at ødelægge håndklædet. Nogle vælger at vaske deres håndklæder ved 90°C, men håndklæder vasket ved denne temperatur bliver hurtigt slidte, mister deres blødhed og er ikke længere behagelige at røre ved. Denne temperatur kan dog bruges til håndklæder, der er meget beskadigede, da den bedst dræber bakterier og vira. Hvis håndklæderne ikke er meget snavsede, kan de vaskes ved 40 grader. For at eliminere bakterievækst anbefales det dog at vaske håndklæder ved 60 grader. Vask ikke håndklæder ved lavere temperaturer end 40 grader.

sådan vasker du håndklæder for at holde dem bløde

Hvordan vasker man håndklæder for at holde dem bløde?

Vi spekulerer ofte på, hvad vi skal gøre for at gøre håndklæder bløde. Det viser sig dog, at det slet ikke er svært. Alt, hvad du skal gøre, er at vælge de rigtige vaskemidler og blødgørere.

Valg af vaskemidler

Det er bedst at bruge flydende vaskemiddel til at vaske dine håndklæder. Vaskepulver skyller ofte dårligt af håndklæderne og efterlader rester på dem. Det er også vigtigt at huske på, at overskydende vaskemidler ikke er godt for håndklæderne. Vaskemidler er sværere at skylle ud, hvis der bruges for meget. Det har igen en negativ indflydelse på håndklædernes luftighed og blødhed. Dårligt skyllede vaskemidler kan også bidrage til, at håndklæderne lugter ubehageligt.

ved hvilken temperatur skal man vaske håndklæder?

Blødgøringsmidler

En minimal mængde skyllemiddel kan bruges til at vaske håndklæder, men det er bedre at undgå det. Rester af skyllemiddel kan ophobe sig på håndklædefibrene, hvilket kan betyde dårligere absorberingsevne og tab af blødhed. I stedet for skyllemiddel kan man bruge lidt eddike. Eddike skyller let rester af vaskemiddel ud. Det holder håndklæderne bløde og luftige. Vær ikke bange for, at den intense lugt af eddike bliver siddende på håndklæderne, når de tages ud af vaskemaskinen. Den ubehagelige eddikelugt forsvinder hurtigt.

sådan blødgør du håndklæder

Hvor ofte skal man vaske sine håndklæder?

Håndklæder absorberer fugt meget godt og er et godt miljø for bakterier at vokse i. Derfor er det bedst at vaske håndklæder hver 2.-3. dag, men ikke mindre end en gang om ugen. Det er også vigtigt at sikre, at håndklædet har de rette betingelser for at tørre. Et håndklæde, der forbliver fugtigt i lang tid, er mere tilbøjeligt til at udvikle bakterier.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Hjem