Hvordan løber man rigtigt? Trin-for-trin løbeteknik

Hvordan løber man rigtigt? Trin-for-trin løbeteknik

Løb er en af de mest effektive måder at tabe sig på. Samtidig er det en sport, der giver stor risiko for skader eller muskelforstrækninger. Når man begynder at løbe, er det værd at lære den korrekte løbeteknik, så man kan undgå ubehagelige konsekvenser. Selvom alle er i stand til at løbe, gør alle det på en anden, ikke nødvendigvis god, måde. Så hvordan løber man ordentligt? Jeg inviterer dig til at læse den følgende artikel.

Hvordan placerer du din krop, når du løber?

For at løbe korrekt og reducere risikoen for skader er det værd at huske på god fodplacering, korrekt arm- og benbevægelse og generel kropsholdning. Hvis man ikke følger disse regler, kan det føre til skader og gentagelser af skader.

Knæ, læg og fod

For at starte med det grundlæggende – det vil sige knæet, læggen og foden. Sørg for, at dit knæ er bøjet, når du rammer gulvet, at din fod lander fladt på underlaget, og at din læg er vinkelret på jorden. Det vil dæmpe dine skridt og lægge mindre pres på dine muskler og led.

Samtidig bør du ikke ramme gulvet med strakt knæ. Det vil få hele stødet til at blive taget af hælen, så du ikke bremser med hele foden, men med et ryk i hælen. Denne teknik vil sikre, at stødet mod gulvet ikke dæmpes, og der vil være et ryk i kroppen ved hvert skridt.

Ben i hverdagsløb

Benenes positionering er også vigtig. En høj knæføring er grundlæggende, og fødderne bør ikke strækkes langt frem. Landingen skal ske under kroppen på midtfoden.

Den forkerte benstilling er at trække fødderne helt frem. Det kan resultere i en hård, tung hæl-landing, knæskader og rygsmerter.

Derudover er det en god idé at holde kontakten med jorden relativt kort. Det vil øge dynamikken i løbet.

Hvordan løber man ordentligt?

Bagkrop og hofter

Når du løber, skal du huske at holde ryggen ret. Du må ikke bukke dig forover eller skubbe brystet for meget frem. Hele kroppen skal læne sig fremad – der må ikke være nogen bøjning i hofteleddet. Hofterne må ikke blive bagud. Når disse principper anvendes, vil løb blive mere økonomisk.

Skuldre og arme og løbetræning

En almindelig fejl blandt løbere er at løfte skuldrene unødigt eller trække armene indad, dvs. lukke brystet. Det er en fejl! Den øverste del af brystet skal være afslappet, og skuldrene skal holdes, så de ikke flyver frem og tilbage.

Armene skal derimod arbejde parallelt med kroppen i ét plan. Hænderne skal være i hoftehøjde med albuerne bøjet 90 grader. Dine hænder skal ligesom din brystkasse være afslappede, og dine næver skal ikke være knyttede.

Hvis du begynder at føle spændinger i skuldrene og smerter i nakken, mens du løber, er det en god idé at sænke armene et øjeblik og ryste dem lidt. Armenes arbejde er vigtigt, når du løber, da det er dem, der giver dig det rette momentum.

Hovedet under løb

Hovedets position er også vigtig, når man løber. Det skal holdes lige, må ikke sænkes unødigt, og det er bedre ikke at svinge det til højre og venstre, når man løber. Hovedet er også vigtigt for løbeeffektiviteten.

Du behøver heller ikke at spænde dine ansigtsmuskler, når du træner – løb er ikke (eller bør i det mindste ikke være) en stressende sport, og det bør være gavnligt og tilfredsstillende for den person, der træner.

Føddernes placering, når man løber

Når man løber, vil fødderne placere sig naturligt, hvilket er forskelligt for hver enkelt af os. Men når man løber bevidst, er det nyttigt at korrigere en forkert fodstilling. Det betyder, at fødderne skal pege i den retning, vi løber. Tæerne skal på den anden side hverken pege udad eller indad.

Positionering af fødderne under løb

Korrekt løbetøj og -sko

For at få den rigtige løbeteknik er det også en god idé at klæde sig ordentligt på. Det vigtigste er, at tøjet og skoene sidder ordentligt, samtidig med at de er af høj kvalitet. Dårligt tilpassede sko kan forårsage hudafskrabninger og forbrændinger, og dårligt overtøj kan gøre det ubehageligt at løbe.

I dette aspekt er det svært at stole på en andens opgave, da sportstøj og -sko skal skræddersys til dine individuelle behov, og du skal føle dig bedst muligt tilpas i dem.

Tag et detaljeret kig på indlæggene om løbetøj på disse links:

Opsummering – hvordan placerer du din krop korrekt til løb?

Løb er umiddelbart den simpleste sport, som alle kan begynde på, uden at det koster en formue, eller at man skal melde sig ind i et fitnesscenter. Men for dem, der ikke har været særlig aktive før, kan ovenstående principper virke lidt komplicerede og svære at implementere. Det er dog værd at følge dem, da de hjælper med at undgå skader eller andre helbredsproblemer.

Husk, at fritids- og amatørløb skal give fordele for den, der træner, så jagten på gode resultater skal være gradvis og tilpasset ens egne evner og krop.

Følg Kvinders Verden på Google News! Hold dig opdateret! Følg

Kirsten Andersen

Se mere: Sport